Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Foto: Colourbox

Cannabis under graviditeten kan skade fosterets hjerne

Utviklingen av fosterets hjerne kan bli skadet dersom mor bruker cannabis under graviditeten. - Gravide bør avstå totalt fra bruk av cannabis, sier forsker Tibor Harkany ved Karolinska Institutet.

Publisert: 2014-01-30 — 06.00 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.13)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

En studie fra Karolinska Institutet viser at cannabis har en kraftig påvirkning på hvordan nervecellenes koblinger utvikles hos foster.

I studien som nå publiseres i EMBO Journal har forskerne sett på hvordan den viktigste komponenten i cannabis, THC, påvirker fosterets hjerne.

Forstyrrer utviklingen
Resultatene viser at cannabisbruk under graviditeten kan føre til forstyrret utvikling av nervecellene i hjernebarken. Denne delen av hjernen styrer høyere kognitive funksjoner og muligheten til å skape minner.

- Vi vet ikke nøyaktig hvor store mengder cannabis som skal til før utviklingen forstyrres, i studien benyttet vi målinger fra nokså tunge brukere. Men vi ser at det er et potensial for skader, som best kan unngås ved totalavholdenhet fra cannabis, sier Tibor Harkany til Dagens Medisin. Han er professor i nevrobiologi ved Karolinska og ved Medizinische Universität Wien, og har ledet studien.

Farlig under hele graviditeten
Forskerne har sett på virkning av cannabisbruk både mennesker og i mus. De fant ut at THC påvirket et av de proteinene som er viktige for nervetilvekst i hjernen. Nervetilveksten kan forandres hvis stoffet tilføres i den perioden av graviditeten når fosterets nerveceller kobler seg til hverandre, ifølge ki.se.

- Det ser ut til at risikoen for skader er tilstede ved bruk under hele svangerskapet. Tidligere forskning har vist at bruk i første trimester kan gi skader. Våre forsøk på mus har vist at  misbruk senere i graviditeten, det som tilsvarer andre og tredje trimester, også kan ha effekt på fosterets hjerne, sier Harkany.

Varige endringer
Forskerne mener skadene kan skape varige endringer i hjernefunksjonen hos de som rammes.

Selv om ikke alle barn som eksponeres for cannabis som foster får hjerneskader, kan en relativt liten skade kan øke risikoen for fremtidig nevropsykiatrisk sykdom. Forskerne mener at også medisinsk bruk av cannabis bør unngås under graviditet, ifølge ki.se.

- Vi har alltid trodd at cannabis under graviditeten hadde innvirkning på utviklingen av fosterets hjerne, men vi hadde ikke innsikt i mekanismene. Med denne studien kan vi begynne å gi svar på hvorfor og hvordan hjernen påvirkes, sier Harkany.

Forskere fra flere land har deltatt i studien.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!