Tidligere MS-syk går til rettssak

Hanna Vesterager gjennomgikk stamcelletransplantasjon for MS i Sverige i 2011, men får ikke dekket behandlingskostnadene. Nå blir det rettssak.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Autolog stamcelletransplantasjon kan være effektivt for noen MS-pasienter, men har ikke vært et aktuelt behandlingstilbud for norske pasienter.
Les mer om behandlingen her.
MS-syke Hanna Vesterager dro til Sverige i 2011 for å gjennomgå slik behandling. Hun dekket alle kostnader selv, og har fått nei av norske helsemyndigheter til å få dekket kostnadene.
Nå går saken til retten. Rettssaken er berammet til 27. og 28. mai i Oslo tingrett.
Avslått to ganger
To ganger har Klagenemnda for behandling i utlandet konkludert med at Vesterager ikke har rett til å få dekket utgiftene til den svenske stamcelletransplantasjonen i Sverige.
– Den første begrunnelsen var manglende kompetanse i Norge, og deretter var det manglende kapasitet. Hele tiden har det vært sagt at metoden anses som utprøvende, og da har man ikke krav på å få dekket kostnader ved behandling i utlandet - kun hvis spesialisthelsetjenesten mener at dette er eneste mulig behandling. Min henvisende overlege har ment det, men er blitt overprøvd av Kontoret for utenlandsbehandling og klagenemnda, sier Hanna Vesterager til Dagens Medisin.
Hun forteller at hun nå ikke har aktiv MS, og dermed ikke anser seg som MS-syk lenger.
To ulike behandlinger
I avslaget skriver Klagenemnda at Vesterager har søkt om å få dekket sine utgifter til HSCT/ASCT-behandling (Autologous non-myeloablative haemotopotic stem-cell transplant) - en form for stamcellebehandling hvor pasienten får tilbakeført sine egne stamceller.
Ifølge Vesterager har Klagenemnda under hele saksbehandlingen forholdt seg til en type behandling som er en annen enn den Vesterager faktisk fikk i Sverige.
Til Dagens Medisin for nøyaktig ett år siden sa Vesterager at OUS Ullevål ikke henviste henne til den behandlingen nemnda viser til, men til autolog stamcelletransplantasjon med høydose cellegift. Dette var den behandlingen Vesterager fikk ved Karolinska sjukhuset i Stockholm.
Bør dekkes
MS-forbundet mener at slik behandling bør bli et tilbud til norske pasienter så raskt som mulig.
– Inntil dette er på plass, bør pasienter som har fått stamcelletransplantasjon i utlandet få dekket kostnadene, sier informasjonsfaglig leder i MS-forbundet, Olav Førde, til Dagens Medisin.
Liten erfaring i Norge
Vesteragers advokat, Olav Gunnheim, ved advokatfullmektig Thea Wessel Jørgensen, forteller at hun i retten blant annet vil anføre at det foreligger tilstrekkelig dokumentasjon på at stamcelletransplantasjon har en forventet nytte og at behandlingen er gitt etter akseptert metode.
– Hun vil også anføre at den behandlingen som tilbys i Norge ikke er forsvarlig da man ikke har et tilstrekkelig erfaringsgrunnlag for å utføre denne type behandling, uttaler advokat Olav Gunnheim til Dagens Medisin.
To behandlet i Bergen
Ved Haukeland universitetssykehus har to pasienter fått autolog stamcelletransplantasjon. Det bekrefter professor Kjell Morten Myhr, tidligere leder av Nasjonal kompetansetjeneste for MS.
– Dette er ikke standardbehandling i Norge. Nasjonal kompetansetjeneste for MS har nå tatt initiativ til faglige anbefalinger for hvem som kan ha nytte av stamcelletransplantasjon ved norske sykehus. De to vi har behandlet har hatt hissig sykdom hvor man ikke har kommet i mål med tilgjengelig immunterapi. MS-pasienter med progressiv sykdom er ikke aktuelle kandidater for behandlingen, sier Myhr til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS