Reagerer ikke på celleprøve-innkalling

En tredel av de kvinnene som ble bedt om å ta ny celleprøve etter å ha blitt friskmeldt med en ikke lenger godkjent HPV-test, har ikke møtt opp til ny undersøkelse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det opplyser lederen av Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft, Stefan Lönnberg i Kreftregisteret, til Dagens Medisin. Av de 210 kvinnene som både Kreftregisteret og de aktuelle sykehusene har bedt om å sjekke seg på nytt, har 76 fortsatt ikke respondert.

Les også: Gjelder ikke bare NorChips HPV-test

– De har større risiko enn andre
De aktuelle kvinnene hadde hatt en positiv celleprøve og hadde testet negativt med den ikke lenger godkjente HPV-testen PreTect HPV-Proofer, som ved forrige årsskriftet ble utelukket fra masseundersøkelsen.

– Risikoen for underliggende forstadier til livmorhalskreft kan være større for den gruppen som testet negativt med denne testen enn med de andre testene som nå er godkjent, sier Lönnberg.

Dagens Medisin har de siste årene fulgt denne saken gjennom en rekke artikler, både på nett og i avisen.

Les også: Droppet HPV-test - og kom i kreftfare

– De synes vel ikke det er så alvorlig
– Hva tror du er grunnen til at de lar være å møte opp?

– Det er litt vanskelig å si. Alle har fått brev fra oss, og de er også blitt kontaktet via helseforetakene. En del kvinner vurderer kanskje sin egen personlige risiko som liten.

Han forteller at de fleste som ikke har møtt opp til ny celleprøve tok en slik prøve så sent som i 2011, og at det er mulig at de møter opp etter hvert.

Les også: Kvinner må ta ny kreftsjekk

Vurderer å purre på nytt
– Vil dere kontakte dem på nytt?

– Vi har gjort det flere ganger allerede, men vi vil vurdere på nytt om det er hensiktsmessig å fortsette med purringen, svarer han.

Lönnberg sier at man ved slike anbefalinger må akseptere at man ikke får hundre prosent oppmøte.

– Men vi hadde gjerne sett at flest mulig av disse kvinnene hadde sjekket seg på nytt, sier han til Dagens Medisin.

Les også: Kvinner fikk kreft etter negativ HPV-test

Powered by Labrador CMS