– Kommunen må medfinansiere kirurgi

– Vi har indikasjoner som tyder på at kun en tredel har prøvd fysioterapi før de blir operert, sier forbundsleder Eilin Ekeland i Norsk Fysioterapiforbund.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Både kommunen og sykehuset tjener på at det utføres «unødvendige» operasjoner, mener forbundsleder Eilin Ekeland i Norsk Fysioterapiforbund.
- Kjent problemstilling
Det har vært en massiv økning i skulder- og kneartroskopi i Norge, viser tall som Norsk pasientregister (NPR) har utarbeidet for Dagens Medisin, og overlege og forsker Jens Ivar Brox advarer mot det han mener er et stort omfang av unødvendige operasjoner.
Eilin Ekeland sier Norsk Fysioterapiforbund har tatt opp problemstillingen med helseminister Jonas Gahr Støre.
– Dette er en kjent problemstilling for oss. En ting er skulder, men tilstøtende er også artrose i kne og hofte. Der ser vi akkurat det samme. Vi har også indikasjoner som tyder på at kun en tredel har prøvd fysioterapi før de blir operert, sier hun.
– Jeg tror dette kan ha noe med fastlegens måte å tenke på. Det har også noe med pasientens oppfatning om at kirurgi er noe som er enkelt og kvikt, og at de kanskje ser på det som den eneste løsningen.
– Vi har tatt opp dette både med tidligere helsedirektør Bjørn Inge Larsen, samt med helseminister Jonas Gahr Støre. 
- Blir dyrt for samfunnet
Ekeland mener to ting nå må til:
- Det ene er at vi trenger nasjonale, faglige retningslinjer som også gir føringer for fastlegens måte å tenke på, sier hun.
Les også: - 70 prosent av operasjonene er unødvendige
- Det andre er at denne typen kirurgi må inn i medfinansieringsansvaret i kommunen. Nå er det billigere å sende pasienten til operasjon på sykehuset enn å bygge opp fysioterapitjenesten i kommunen, sier hun, og viser til at kommunene har et kapasitetsproblem når det kommer til fysioterapitjenesten.
Les også: Vil begrense skulderinngrep
– Det er et innsparingspotensial her. Men slik det fungerer etter samhandlingsreformen, så har sykehuset inntjening på disse enkle inngrepene. Så lenge kommunen ikke må betale for operasjonene så sparer de penger; det er måten pengene flyter på som gjør at denne praksisen blir dyrere for samfunnet, sier Ekeland.

Powered by Labrador CMS