Aksjonerte, men får allerede kreftmedisin

Prostatakreftforeningen demonstrerte i helgen for at pasienter skulle få medisinen abirateron, men staten har allerede gitt refusjon til 478 pasienter i fjor, for et beløp på nær 90 millioner kroner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I fjor fikk 478 pasienter abirateron på individuell refusjon, og refusjonsbeløpet var på nær 90 millioner kroner.
Pr. 1. mars i år har 248 pasienter fått medisinen, og refusjonsbeløpet var på over 14 millioner kroner.
Det viser tall Helfo har innhentet for Dagens Medisin og som viser antall personer som har hentet ut medisinen på apotek. 
Refusjon til over 800 pasienter
Abirateron kom på markedet i 2011, og siden da og fram til og med februar i år, er det samlede refusjonsbeløpet på 111 millioner kroner og omfatter mer enn 800 pasienter.
Medisinen har aldri vært anbefalt i nasjonale retningslinjer, men leger kan likevel søke om refusjon for pasienter de mener bør ha medisinen.
Ja til føflekkreftmedisin
Helseminister Jonas Gahr Støre kunngjorde nylig at alle pasienter som har behov for legemiddelet Yervoy (ipilimumab), som brukes mot føflekkreft, skal få den gjennom et nytt forskningsprosjekt som settes i gang.
Det var etter at Helsedirektoratet sa nei til å innlemme både ipilimumab og abirateron i de nasjonale behandlingsretningslinjene.
Direktoratet hadde da gått imot sin egen ekspertgruppes anbefaling om å innlemme de to kreftmedisinene i behandlingsanbefalingene.
Ipilimumab må gis på sykehus og kan, i motsetning til abirateron som er en tablett, ikke fås via søknad om individuell refusjon.
Helseministeren har tidligere uttalt til Dagens Medisin at abirateron blant annet av den grunn ikke ble vurdert i denne omgang.
Oppfattet som nei
Prostatakreftforeningen (Profo) demonstrerte i helgen foran Stortinget. Her krevde foreningen at abirateron måtte bli tilgjengelig for prostatakreftpasienter.
– Vi er opprørt fordi prostatakreftpasienter ikke får medisin på lik linje som føflekkreftpasienter nå kan få ipilimumab. Vi oppfattet at Helsedirektoratet sa nei til at leger skulle forskrive abirateron og ipilimumab – og at helseministeren bare snudde når det gjaldt ipilimumab, sier styreleder Ulf Lunde i Profo til Dagens Medisin.
Må oppklare misforståelse
– Ser du at det ikke har kommet klart frem i mediene at abirateron kan fås via individuell refusjon i dag?
– Ja, nå må vi jobbe for å oppklare misforståelsen om at legemiddelet ikke er tilgjengelig, og for å informere pasientene om muligheten for å søke på individuell refusjon, sier Lunde.
Han forteller at Profo ikke har hørt at noen har fått avslag på abirateron-søknad. Han vet ikke om det er pasienter som legene kunne ha søkt om refusjon for, uten å ha gjort det.
– Ønsker dere at abirateron kan gis innenfor en studie, som ved ipilimumab?
– Nei, vi mener at abirateron bør inn i retningslinjene og få blåreseptrefusjon, svarer Lunde.
Helsedirektoratet presiserer
Etter at mange prostatakreftpasienter er bekymret over at de ikke lenger vil få medisinen, gikk Helsedirektoratet søndag ut med en klargjøring.
I en pressemelding presiseres det at leger kan søke om abirateron på individuell refusjon, men at det ikke er anbefalt standardbehandling.
Etter et møte mellom direktoratet og kreftleger 15. mars, har direktoratet bedt om at det tas inn i de nasjonale retningslinjene for behandling av prostatakreft at legene har anledning til å søke om individuell refusjon, men at det ikke skal være standardbehandling.
–Pasientene som allerede benytter medisinen, kan fortsatt få denne behandlingen. For nye pasienter skal det gjøres en individuell vurdering. Forskrivningen av abirateron skal ikke skje rutinemessig, uttaler helsedirektør Bjørn Guldvog og legger til at han har tillit til at kreftspesialistene gjør gode individuelle vurderinger i samråd med hver enkelt pasient.

Powered by Labrador CMS