Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Vi må møte hjerneslag-økningen

– Det er uaktuelt å kutte i dagens rehabilitering, men vi må forberede oss på hjerneslag-økningen. Da er forebygging og best mulig akuttbehandling avgjørende. Slik besvarer professor David Russell kritikken fra Sunnaas-lege Frank Becker. 

Publisert: 2013-02-19 — 12.35 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.55)
Denne artikkelen er over syv år gammel.
FØRE VAR: – Vi må møte fremtidens voldsomme økning i antall hjerneslag med bedre forebygging og tidlig og god akuttbehandling, påpeker David Russell. Foto: Kjell Arne Bakke

Seksjonsoverlege Frank Becker reagerte tirsdag på uttalelser her på Dagens Medisin fra professor David Russell, som fredag tok til orde for å bruke deler av rehabiliteringsmidlene til forebygging og akuttbehandling.

Frank Becker reagerte på at Russell på denne måten inviterer til fordelingskamp. Han mener det er meningsløst å sette de ulike deler av slagkjeden opp mot hverandre.

– Jeg er enig i at det er meget viktig å ha god rehabilitering etter hjerneslag, og det var ikke min mening å foreslå kutt i disse midlene på bekostning av forebygging og akuttbehandling. Mitt poeng er at vi må møte fremtidens voldsomme økning i antall hjerneslag med bedre forebygging og tidlig og god akuttbehandling, sier David Russell til Dagens Medisin.

– Vi vil få 8000 flere hjerneslag
David Russell minner om at vi bare her i Norge i løpet av 20 år vil ha 24.000 hjerneslag årlig. Dette er en økning på 8000 fra i dag og skyldes ikke minst en stadig større eldrebefolkning.

– Jeg burde nok ha sagt at vi bør bruke mer til forebygging og akuttbehandling. Det er selvfølgelig veldig viktig at vi har god rehabilitering, sier Russell, som forteller at dette var et eget tema under den nasjonale hjerneslag-konferansen som han stod i spissen for i forrige uke.

Professoren mener det er viktig at vi møter økningen i antall tilfeller på en offensiv måte.

– Det er viktig at det settes av nok midler til å informere befolkningen om hjerneslag, ikke minst om TIA. Såkalte «drypp» krever øyeblikkelig utredning og behandling for å unngå hjerneslag i neste omgang, påpeker Russell.

Han minner om at fem prosent av TIA-tilfellene gir hjerneslag i løpet av ett døgn – 12 prosent i løpet av én uke.

– Behov for mer penger
Russell sier seg enig med Becker i at det i dag brukes for lite penger innen hele hjerneslagkjeden, også på rehabilitering. Becker reagerte på Russells uttalelse om at det i dag brukes tolv milliarder kroner på rehabilitering. Sunnaas-legen understreker at det brukes bare syv–åtte milliarder kroner på slagrehabilitering årlig.

– Hva sier du til det?

– Vi har ingen gode tall for Norge, men når vi overfører tall fra land som det er naturlig å sammenligne oss med, for eksempel Sverige, er ikke tolv milliarder noe dårlig anslag – men det tallet omfatter ikke bare medisinsk rehabilitering, men all rehabilitering, svarer David Russell.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!