Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Elastografi kan bli fremtidens kreftsjekk

En ny type ultralydmåling – elastografi – kan bli fremtiden måte å sjekke kreft på. Om det vil erstatte mammografi er ekspertene uenige om.

Publisert: 2013-02-04 — 10.06 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.55)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Nå skal det bli mulig å oppdage kreft ved å måle elastisiteten til svulster. Metoden er både billig, ufarlig og strålingsfri, skriver forskningsmagasinet Apollon, som konkluderer med at en ny metode for kreftsjekk er rett rundt hjørnet.

Nå skal Norge, som et av de første landene i verden, teste den helt nye måten å oppdage kreft på.

– Med elastografi får kreftlegene enda en mulighet til å lete etter svulster. Elastografi kan bli spesielt egnet til å slå fast hvor alvorlig sykdommen er, forteller radiolog og overlege Per Kristian Hol ved Intervensjonssenteret på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet til forskningsmagasinet.

Svulster øker bølgehastigheten
Svulster har ikke samme elastisitet som friskt vev, og ved å måle elastisiteten kan man derfor oppdage kreft. Med den nye metoden elastografi øker bølgehastigheten i ultralydmålingene desto farligere svulsten er. Om noen år kan elastografi bli like vanlig som røntgen, ifølge Apollon, som skriver at elastografi kan gjøres i kombinasjon med enten MR eller ultralyd.

Ultralyd skaper to typer bølger; trykkbølger og skjærbølger. Trykkbølger går ned i vevet. Skjærbølgene går på tvers og skapes av strålingstrykket fra trykkbølger. Dagens ultralydundersøkelser måler trykkbølgene, mens den nye ultralydundersøkelsen måler skjærbølgene.

Det har frem til i dag ikke vært mulig å måle disse skjærbølgene. Skjærbølgene kan brukes til å måle elastisiteten i bløtvev. Elastisiteten er forskjellig i friskt vev og svulster, og svaret vises med farger.

Spår utbredelse
– Ultralyd er billig, men resultatet er meget avhengig av hvor god ultralydundersøkelsen er. I fremtiden kan vi se for oss at elastografi blir utført på et vanlig legekontor, sier Hol videre til magasinet.

Forskere på Universitetssykehuset Hôpital Beaujon i Paris er allerede i gang med å teste elastografi på pasienter med leverfibrose.

Intervensjonssenteret planlegger nå å teste metoden på norske pasienter med leverfibrose. Metoden kan erstatte biopsi. Pasientene kan dermed slippe å bli stukket med nål i leveren.

Uenige om det kan erstatte mammografi
Franske forskere mener at elastografi kan erstatte mammografi i fremtiden, skriver Apollon, som siterer professor Mickael Tanter ved ESPCI – den tekniske høyskolen for industriell fysikk og kjemi, som står bak teknologien:

– Elastografi kan bli en viktig tilleggsundersøkelse for å diagnostisere brystkreft. Det vil bli gjort store kliniske tester i nær fremtid for å se om man kan erstatte mammografi med elastografi.

Intervensjonssenteret er litt mer avventende enn den franske professoren.

– Hvis elastografi skal overta screeningen av brystkreft, må den kunne se mindre svulster og se svulstene bedre enn i dag. I mammografi er det vanskelig å oppdage små svulster. Det er håp om at elastografi også kan brukes til å se små svulster. Men det er nok fortsatt langt frem, påpeker radiolog Per Kristian Hol overfor Apollon.

Les mer hos Apollon

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!