Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Dødfødsler doblet etter svineinfluensa

Gravide som fikk influensasykdom under pandemien i 2009 hadde nesten dobbel så stor risiko for dødfødsel enn de som ble vaksinert.

Publisert: 2013-01-18 — 12.33 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.57)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Dette fremgår av en artikkel som norske forskere nå har fått publisert i The New England Journal of Medicine.

Influensa kan være farlig for fosteret
Direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet er en av forfatterne i artikkelen. Hun mener det er betryggende at en så stor og grundig undersøkelse ikke finner noen holdepunkter for at svineinfluensavaksinen økte risikoen for dødfødsel.

– Resultatene fra studien tyder derimot på at influensainfeksjon under graviditet kan være farlig for fosteret, selv om moren ikke blir alvorlig syk og innlagt på sykehus, sier direktøren, ifølge instituttets nettside.

Ble rapportert om aborter og dødfødsler
Under svineinfluensapandemien kom det enkelte rapporter om aborter og dødfødsler som skjedde kort tid etter vaksinasjon mot svineinfluensa. Folkehelseinstituttet ville derfor undersøke om det var noen sammenheng mellom svineinfluensavaksinen og dødfødsel.

Ifølge Folkehelseinstituttet har gravide økt risiko for å bli alvorlig syke av influensa. Det er i tidligere studier vist at gravide som blir lagt inn på sykehus med alvorlig influensasykdom har økt risiko for dødfødsel. Forskerne var derfor interessert i å finne ut om svineinfluensasykdom kunne øke risikoen for dødfødsel også blant gravide som ikke var så syke at de ble lagt inn på sykehus.

Dette er de viktigste resultatene fra studien.

 • Gravide som ble vaksinert i svangerskapet hadde ikke økt risiko for dødfødsel.
 • Gravide som ble vaksinert i svangerskapet hadde en betraktelig lavere risiko for å få influensa.
 • Gravide som fikk influensadiagnose under pandemien hadde nesten doblet risiko for dødfødsel.

Bare halvparten ble vaksinert
Under pandemien i 2009 fikk hele den norske befolkningen tilbud om pandemivaksinen Pandemrix, som et forebyggende tiltak mot influensa A (svineinfluensa – H1N1). Over halvparten (54 prosent) av de som var gravide under pandemien, ble vaksinert, ifølge Folkehelseinstituttet.

Forskerne, som kommer fra Folkehelsa og Legemiddelverket, gjennomførte en registerstudie med kvinner som var gravide under svineinfluensapandemien i 2009. Studien omfatter mer enn 117.000 fødsler fra tiden før, under eller etter pandemien i Norge.

Studerte dødfødsler etter uke 12
Nesten 26.000 kvinner ble vaksinert mot svineinfluensa mens de var gravide. Forskerne sammenlignet fortløpende både vaksinerte og ikke-vaksinerte kvinner gjennom svangerskapet. De tok hensyn til når i svangerskapet kvinnene ble vaksinert eller søkte lege for influensasymptomer, og hvor lenge svangerskapet varte.

Dataene ble hentet fra blant annet Medisinsk fødselsregister (Folkehelsa), som bare har informasjon om dødfødsler etter uke 12 i svangerskapet. Forskerne kunne derfor ikke undersøke risikoen for dødfødsel tidlig i svangerskapet. Dødfødsel er imidlertid sjeldent i Norge, rundt 5 per 1000 fødsler.

– Kan få betydning for oppslutningen
To av de andre medforfatterne i artikkelen, Ingebjørg Buajordet og Steinar Madsen, ved Legemiddelverket, mener denne studien viser en god bruk av helseregistre.

– Dette er et godt eksempel på hvordan norske helseregistre kan brukes til å avklare viktige spørsmålsstillinger innen legemiddelbehandling. Vi er svært glad for resultatene av denne studien, siden det var første gang myndighetene anbefalte massevaksinering av gravide. Studien kan få betydning for oppslutningen om influensavaksinasjon i fremtiden, sier de til Legemiddelverkets nettside.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!