Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Nytt tilbud til kjeveplagede

Fastlegene får nå muligheten til å henvise pasienter med invalidiserende smerter og ubehag i kjeveledd og tyggemuskulatur til et nytt tverrfaglig tilbud i Bergen.

Publisert: 2013-01-02 — 10.52 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.58)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Fra 7. januar tilbyr Haukeland Universitetssykehus et tverrfaglig opplegg for utredning av pasienter med kjeveleddproblemer av typen invalidiserende temporomandibulær dysfunksjon (TMD).

Slike plager er også kjent som Costens syndrom – ømhet over kjeveledd og tyggemuskulatur, men i denne sammenheng er det altså snakk om en mer invalidiserende variant.

Utredes av tverrfaglig gruppe
Det er Kjevekirurgisk avdeling og Smerteklinikken ved Haukeland Universitetssykehus/Helse-Bergen som har utarbeidet opplegget på oppdrag fra Helsedirektoratet. Fastleger kan henvise personer med disse plagene til TMD-Utredningen ved Kjevekirurgisk avdeling.

Det nye tilbudet omfatter personer som på grunn av TMD har fått betydelig reduksjon i livskvalitet, lange sykemeldingsperioder, uførhet og lignende, og som ønsker å få dette utredet i en tverrfaglig gruppe.

Utstråling av smerte og ubehag
Hovedsymptomene ved TMD er smert​e og ubehag lokalisert til kjeveledd, kjever og kinn, med mulig utstråling til øyehulen (orbita), panne, tinning, nakke, hals og tenner. Smertene kan være av varierende intensitet, relatert til stress, og kan utløses eller forverres ved kulde og tygging av hard mat, ifølge Helsedirektoratet.

Det er ofte samtidig symptomer på spenningshodepine, og muskelsmerte (myalgi) i nakke, skuldre og øvre del av ryggen. I tillegg vil det ofte være lyder og funksjonsforstyrrelser i kjeveleddet – redusert gapeevne (trismus).

Les mer om TMD og det nye tilbudet hos Helsedirektoratet

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!