Brus og saft kan gi for tidlig fødsel

Kvinner som drikker brus og saft med sukker eller kunstige søtningsstoffer kan ha økt risiko for å føde for tidlig, med de problemene det kan føre til.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det er blant resultatene fra en ny studie som norske og svenske forskere har fått publisert i American journal of clinical nutrition.

I den anledning understreker Folkehelseinstituttet at det er viktig å forebygge prematur fødsel.

Dette kan føre til tidlig død, sykdommer i spedbarnstid og barnealder samt funksjonshemninger.

Brusdrikkerne er tyngre
Ifølge studien hadde kvinnene som drakk mest søt drikke høyere kroppsmasseindeks, lavere utdanning, var oftere røykere og enslige. I de statistiske analysene korrigerte forskerne for alle kjente faktorer som kan påvirke både inntaket av søte drikker og fødselsvekt, slik som utdanning, røyking, alder og kroppsmasseindeks.

Forskerne understreker at man på dette tidspunktet ikke har tilstrekkelig kunnskap til å konkludere med at inntak av søte drikker kan være en årsak til for tidlig fødsel – men i en tilsvarende dansk studie fant man en sammenheng mellom inntak av drikke med kunstige søtningsstoffer, men ikke sukkerholdige drikker, og lett økt risiko for prematur fødsel.

Ett glass daglig for mye
De norske og svenske forskerne undersøkte de samme dataene fra den Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa). Da oppdaget de at kvinner som drakk minst ett glass daglig av søt drikke hadde en lett økt risiko for prematur fødsel, altså før 37 ukers svangerskap.

Mens forskerne i den danske undersøkelsen fant økt risiko bare ved inntak av kunstig søtet drikke, fant man i den norsk/svenske studien det samme forholdet for både kunstig søtet og sukkerholdige drikker.

Trenger mer kunnskap, men...
Forskerne mener det er nødvendig med flere studier, helst i form av kontrollerte kliniske forsøk, men uansett mener de at der grunn til å være tilbakeholden med daglig inntak av brus og søt saft.

Studien ble gjennomført i samarbeid mellom Nasjonalt folkehelseinstitutt, Sahlgrenska Universitetssykehus og Sahlgrenska Akademin i Gøteborg. 60761 gravide som deltok i studien, fylte ut tre spørreskjema omkring livsstil og kosthold i løpet av svangerskapet.

Forskerne sammenholdt data fra Medisinsk Fødselsregister med denne informasjonen, melder Folkehelseinstituttet.

Powered by Labrador CMS