Syv av ti stoler på fastlegene

Mens færre enn hver tiende mener at fastlegene ikke håndterer sensitive opplysninger godt nok, har syv av ti tillit til fastlegenes håndtering.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En landsdekkende undersøkelse som markedsanalyseinstituttet YouGov har gjort for Norsk Gjenvinning, viser at 70 prosent av pasientene har tillit til at fastlegene håndterer sensitive opplysninger på en god måte. Åtte prosent mente det motsatte, mens de resterende har svart «vet ikke».
Urealistisk
Nestleder i Norsk forening for allmennmedisin, Morten Laudal, mener at fastlegene lever godt med at under 10 prosent ikke er fornøyd.
– Det er nok vanskelig å påvirke denne gruppen og urealistisk å tro at alle skal være fornøyde. Svarene baserer seg nok mer på hvilken tillit pasientene har til fastlegene og til selve fastlegeordningen enn til hvordan sensitive opplysninger faktisk håndteres, sier Laudal til Dagens Medisin.
Forbedringsområde
Han viser til at prosentandelen som har tillit til håndteringen av slike opplysninger er sammenfallende med hvor mange som er fornøyd med fastlegeordningen.
– Vi kan nok ikke forvente at det er flere enn dem som er fornøyd med fastlegeordningen som også vil være fornøyde med håndtering av sensitiv informasjon.
Laudal påpeker ett klart forbedringsområde når det gjelder sensitive opplysninger.
–Den største svakheten er mulig lekkasje av sensitive opplysninger ved muntlig overlevering av informasjon på legekontorene. Her har vi en liten vei å gå. Ikke alle legekontorer har et skjermet avlukke hvor pasientene kan henvende seg uten at alle på venterommet hører hva som blir sagt, kommenterer Laudal, som er fastlege og kommuneoverlege i Vestby.
I tråd med erfaring
Norsk Gjenvinning Sikkerhet håndterer blant annet sensitive dokumenter til sikker makulering.
Daglig leder Stig Andersen mener det er gode grunner til å ha tillit til fastlegen. – Vi har ingen erfaring med at fastleger er sløve, men vi vet at det er noen som ikke har gode nok løsninger for sensitiv informasjon. Én eneste helseopplysning på avveie er én for mye, uttaler han i en pressemelding.
I pressemeldingen sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet at resultatet er i tråd med Datatilsynets erfaringer. Vi ser derimot en del utfordringer rundt pasientjournaler på store sykehus, sier Skåra.
Svarene er basert på et representativt utvalg på cirka 1000 personer i alderen 18-74 år.

Powered by Labrador CMS