Treg utredning, men kort høring

Helsedirektoratet brukte tre år på å lage et forslag til ny veileder om helse- og omsorgstjenester i fengsel, men tillater bare 25 dagers frist til høringssvar.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

16. april sendte Helsedirektoratet ut forslaget til den nye veilederen «Helse- og omsorgstjenester til innsatte i fengsel», og ber om høringsuttalelser til forslaget.
Flere problemstillinger
Direktoratet startet med veilederen for tre år siden, våren 2009. De forespurte institusjonene får 25 dager på seg til å svare. Grunnen til at det har tatt så lang tid, er ifølge Helsedirektoratet at flere problemstillinger måtte avklares nærmere før det kunne gis ut en ny veileder.
De skriver også at «Starten for samhandlingsreformen nærmet seg. Nytt lov- og forskriftsverk var under utarbeidelse». Samtidig beklager direktoratet den korte høringsfristen.
Kompetanse - og ansvar
Det er kjent at innsatte i fengsel, i større grad enn den øvrige befolkning har rusproblemer, psykiske lidelser, spesielle somatiske lidelser og opplever sin egen helse som dårlig. Mange innsatte sliter med sammensatte og komplekse problemer. Fra helsepersonell kreves det god kompetanse og kunnskap om de innsattes sykdomspanorama og kulturelle bakgrunn, blant annet.
Det er kommunene som organiserer primærhelsetjenestetilbudet til innsatte i fengsel og har ansvar for at disse tjenestene er forsvarlige - og på linje med det tilbudet som befolkningen for øvrig får.
Dagens Medisin 08/2012

Powered by Labrador CMS