MS-behandling: Best - og rimeligst

Legemiddelinnkjøpssamarbeidet (LIS) er fornøyd med at vi har vært med på å bidra til at MS-pasientene får den beste behandlingen til lavest mulig kostnad.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Karl Arne Wærnhus, rådgiver i Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS)
DAGENS MEDISIN (03/2012) hadde multippel sklerose (MS) som hovedtema. I en undersøkelse av førsteamanuensis Bjørn Svendsen ved Norges Handelshøyskole fastlås det at for norske nevrologer er det nevrologenes egen vurdering av hvilken behandling som vil være best for den enkelte pasient, som er avgjørende for medikamentvalg.
Dette er i tråd med vedtatt politikk og også i tråd med de anbefalinger som blir gitt av Legemiddelinnkjøpssamarbeidet.
VIKTIG FOR VALGET. Vi er også glade for at 55 prosent av de spurte nevrologene sier at anbefalingene fra LIS har hatt konsekvenser for valg av førstelinjepreparat.
Bakgrunnen er at for 2010 og 2011 har LIS sitt anbefalte førstelinjepreparat vært Extavia, som er det førstelinjelinjepreparatet som sist ble registrert på det norske markedet. Dette preparatet inneholder akkurat samme virkestoff som et annet førstelinjepreparat (Betaferon), men har fra registreringstidspunktet hatt en lavere pris.
KVALITET  - OG PRIS. Før LIS engasjerte seg i dette, ble Extavia knapt solgt i Norge, selv om prisen var lavere. Etter at LIS og LIS sin MS-spesialistgruppe har anbefalt Extavia til bruk ved oppstart av behandling og ved indikasjon for endring i pågående behandling, har bruken av Extavia økt.
Dette betyr ikke at disse pasientene har fått noen dårligere behandling, bare at de har fått den beste behandlingen til en lavere pris. Det faktum at forbruksmønsteret har endret seg slik at det sist registrerte førstelinjepreparatet har fått økt salg, har ført til at samtlige andre immunmodulerende legemidler for MS har gått ned i pris.
NYTT FØRSTEVALG. For 2012 har leverandøren av Betaferon senket tilbudsprisen så mye at dette preparatet er førstevalget for 2012.
LIS-arbeidet har dermed ført til at vi kan behandle flere MS-pasienter for samme legemiddelkostnad. I og med at prisutviklingen på disse legemidlene nå er under kontroll, vil det også gjøre det lettere å få tatt i bruk nye legemidler når disse blir registrert. Vi er fornøyd med at vi har vært med på å bidra til at MS-pasientene får den beste behandlingen til lavest mulig kostnad.
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 04/2012

Powered by Labrador CMS