Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Bytter HPV-vaksine

Storbritannia bytter HPV-vaksine. Neste år er det ny anbudskonkurranse for HPV-vaksine også i Norge.

Publisert: 2011-11-25 — 14.04 (Oppdatert: 2015-05-21 — 15.04)
Denne artikkelen er over seks år gammel.

Cervarix og Gardasil:

GlaxoSmithKline produserer Cervarix, som inneholder antigener fra HPV-16 og HPV-18. I tillegg inneholder vaksinen en spesialutviklet adjuvans, AS04.

Sanofi Pasteurs vaksine Gardasil beskytter mot fire HPV-typer, 16 og 18 og 6 og 11. De to sist nevnte er årsak til 90 prosent av alle kjønnsvorter.

Fra september neste år er det Gardasil som brukes som vaksine mot humant papillomavirus (HPV) i det nasjonale vaksineprogrammet i Storbritannia.

Velger vaksine i Norge neste år
Sanofi Pasteur MSD AS vant anbudskonkurransen om hvem som skal levere millioner av vaksiner til det det nasjonale vaksineprogrammet.

Det offentliggjorde de britiske helsemyndighetene torsdag.

Neste år blir det også ny anbudskonkurranse i Norge.

Administrerende direktør i GlaxoSmithKline AS Norge, Åge Nærdal, sier til Dagens Medisin at han foreløpig ikke har kommentarer til hvorvidt valget av vaksine i Storbritannia vil påvirke hvilke valg som tas i Norge.

-    I England som i Norge er det landets anbudsregler som gjelder, sier Nærdal.

Det er Sanofi Pasteur MSD AS, som innehar markedsføringstillatelsen for Gardasil i Norge, og som har markedsføringstillatelsen for HPV-vaksinen som ble innført som en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

I 2009, da vaksinasjonsprogrammet kom i gang i Norge, ble det satt av 57 millioner kroner til HPV-vaksinering av jenter på syvende klassetrinn.

La ikke inn anbud
Det nasjonale vaksineprogrammet i Storbritannia startet i 2008. Da var det GlaxoSmithKlines vaksine Cervarix som ble valgt.

Torsdag uttalte selskapet at de valgte ikke å legge inn anbud, da de engelske myndighetene på forhånd hadde gjort  det klart at de ville ha en vaksine med bredere beskyttelse:

Begge vaksinene inneholder proteiner fra HPV-genotypene16 og 18, som til sammen er ansvarlig for mer enn 70 prosent av livmorhalskrefttilfellene.

Gardasil inneholder imidlertid også proteiner fra HPV type 6 og 11, to HPV-typer som forårsaker over 90 prosent av alle kjønnsvorter.

Heller ikke administrerende direktør i Sanofi Pasteur MSD AS, Einar Vollan, har kommentar til den kommende anbudskonkurransen i Norge neste år.

-    Men vi er naturligvis glade for at en også i England har valgt den bredere beskyttelsen og håper norske jenter også i fremtiden vil få dette, sier Vollan til Dagens Medisin.

Ikke enige i Sverige

I Sverige pågår det fortsatt en kamp om valget av en nasjonal HPV-vaksine: Både den første og andre anbudsrunden ble påklaget. I den første var det Cervarix som vant. I den andre vant Gardasil.

Til tross for at en ikke er kommet til enighet har noen steder i Sverige startet vaksineringen, der noen velger Gardasil og andre Cervarix.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!