Forsker på legemiddel mot ME

Norsk overlege tror migrenemedisin kan bli revolusjonerende i kampen mot sykdommen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Stadig flere får diagnosen ”kronisk utmattelsessyndrom” (CFS) eller ”myalgisk encefalopati” (ME). Felles for sykehistoriene er lavt energinivå, men det dukker ofte opp nye forklaringsmodeller for årsakssammenhengene som fører til tilstandene. Dermed er det ikke overraskende et stort spenn i de ulike behandlingsalternativene. Flere hevder de har funnet årsaken til sykdommene, og kan behandle disse.

Nå går en gruppe forskere ved Oslo Universitetssykehus vitenskapelig til verks, og setter i gang en placebokontrollert dobbeltblindet intervensjonsstudie med legemiddelet klonidin for CFS- eller ME-syke ungdommer fra 12 til 18 år. Studien bærer navnet Norcapital, og søker nå etter deltakere. Det skriver Oslo Universitetssykehus på sine nettsider.

- Undersøkelsen kan gi oss et første, effektivt legemiddel mot ME. Vi tror at klonidin kan bli revolusjonerende i kampen mot sykdommen. Uansett vil den gi ny og viktig kunnskap om de underliggende årsakene til ME, sier overlege Vegard Bruun Wyller på Kvinne- og barneklinikken, Oslo universitetssykehus.

Legemiddelet klonidin er et sentralt virkende antiadrenergikum, og er indisert som et migreneprofylaktikum. Ifølge prosjektleder og overlege Vegard Bruun Wyller er de kroppslige stressreaksjonene som klonidin hemmer sannsynligvis en viktig del av de underliggende sykdomsmekanismene ved ME. 

Halvparten av deltakerne i studien vil få klonidin, mens den andre halvparten får placebo i åtte uker. Samtlige blir grundig kartlagt i forhold til infeksjoner, endringer i immunsystemet, hormonnivåer, reaksjoner i det autonome nervesystemet og kognitive funksjoner.

I tillegg vil 15 av ungdommene bli trukket ut til meget grundig kartlegging av bestemte områder i hjernen ved hjelp av funksjonell MR-undersøkelse.

Powered by Labrador CMS