Stamceller fra blodet er best

Pasienter som mottar allogen stamcelletransplantasjon med celler som er høstet fra blod, får raskere funksjon av eget immunforsvar enn når de får stamceller fra giverens benmarg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Lege Ingerid Weum Abrahamsen har i sin doktorgradsavhandling også påvist at immunforsvaret kommer seg raskere om pasienten unngår transplantat-mot-vert-sykdom.

Kan redde liv
Allogen stamcelletransplantasjon er en potensiell livreddende behandling for leukemi og lymfom. Ved transplantasjon av stamceller gis også ulike blodceller. Noen av dem, T-lymfocyttene, er viktige for å redusere pasientens risiko for tilbakefall av sykdommen og infeksjoner.

Weum Abrahamsen har i forsøk dyrket frem T-lymfocytter uten en vevstype (HLA-A2 negative) fra friske givere, sammen med celler med denne vevstypen. Cellene med vevstypemolekylene HLA-A2 viste frem en bit av et protein (CD20).

Protein i B-celler
CD20 er et protein som er uttrykt i normale B-lymfocytter og i en rekke B-celle-leukemier/lymfomer. Dermed genereres T-celler som er rettet mot vevstypemolekyler (HLA-A2) med dette proteinet (CD20). Dette er prinsippet bak en potensiell behandling.

For en effektiv behandling er det viktig at cellene er målstyrt mot kreftcellene, at de ikke gir transplantat-mot-vertsykdom, og at de dreper dem effektivt.

Dreper spesifikt
Weum Abrahamsen gjorde derfor forsøk som viste at T-cellene har en spesifikk effekt og at de dreper celler fra pasienter med B-celle-sykdommene kronisk lymfatisk leukemi, follikulært lymfom og akutt lymfatisk leukemi.

Weum Abrahamsen disputerer 14. april ved Universitetet i Oslo.

Powered by Labrador CMS