Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Millioner å spare på øyemedisin

Øyeleger i Norge tester nå ut om det er noen forskjell på effekten av to medikamenter som brukes i behandlingen av svaksynte pasienter. Det dreier seg om en innsparing for samfunnet på opp mot 220 millioner kroner per år.

Publisert: 2009-06-18 — 15.12 (Oppdatert: 2015-05-21 — 17.46)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Studien ledes av leger på øyeavdelingen ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, og er en nasjonal studie som går parallelt på ti andre sykehus i Norge. Den omfatter i alt 450 pasienter som har delvis tapt synsevne, såkalt aldersrelatert våt makula degenerasjon (AMD). 

Enorme prisforskjeller
- Formålet med studien er å vise om de to legemidlene Avastin og Lucentis er likeverdige med hensyn til både effekt og sikkerhet. Bruker man Lucentis, som er godkjent på markedet, koster hver injeksjon over 10.000 kroner, mens Avastin, som ikke er godkjent for bruk på øyet, koster kun 200 kroner per injeksjon. Prisforskjellene blir enorme når hver pasient, som har denne typen sykdom, trenger opp til tolv injeksjoner per år. De kan trenge denne behandlingen i mange år, sier prosjektleder Karina Berg ved Ullevål i en pressemelding.

Begge har god effekt
Denne spesielle formen for svaksynthet er den hyppigste årsaken til alvorlig synsreduksjon og blindhet hos personer over 50 år. Begge legemidlene, som er utviklet av det amerikanske legemiddelfirmaet Genentec, har vist seg å ha god effekt med forbedring og stabilisering av synet hos flesteparten av pasientene.

Virkning ikke dokumentert
Ifølge Berg er virkningen av å bruke Avastin så langt ikke dokumentert ved større, kontrollerte kliniske studier. Imidlertid foreligger det flere hundre publikasjoner og mange små studier som tyder på at medisinen virker. Bruken av Avastin har vært kritisert på grunn av manglende dokumentasjon av effekt og sikkerhet. Det har derfor vært behov for en større, randomisert studie som vitenskapelig kan dokumentere virkningene.

Internasjonal betydning
Ragnheiður Bragadóttir, overlege på øyeavdelingen mener resultatet av studien vil være av nasjonal og internasjonal betydning, og at dagens praksis koster det norske samfunn over 220 millioner kroner.

Sykdommen utvikler seg meget raskt og oppstår når unormale blodkar lekker væske og blod bak øyets netthinne. Det fører til store synstap og leseblindhet. Medisinen sprøytes direkte inn i øyeeplet og reduserer unormal vekst av blodårer under stedet for skarpsyn i netthinnen, såkalt makula.

Studien finansieres av Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og beregnes å bli ferdig innen en fire års periode. Hver pasient vil følges opp individuelt i to år.

Fakta

• Data så langt tyder på at cirka 20.000 nordmenn til enhver tid trenger behandling for våt AMD, aldersrelatert våt makula degenerasjon .

• AMD er en sykdom i øyets gule flekk (makula), som er det sentrale området av netthinnen. Det lar oss oppfatte finere detaljer og fargesyn, og sørger blant annet for at vi kan lese, gjenkjenne ansikter og kjøre bil.

• Første tegn til våt AMD er ofte underlige eller usedvanlige synsforstyrrelser (bølgete bilder og buete linjer), tåkesyn og farger som blekner.

• Avastin er et antistoff som opprinnelig er utviklet for intravenøs behandling ved spredning av kreft i tykktarmen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!