AMK i Helse Førde får kritikk
AMK sine prosedyrer for trippelvarsling og ansvarsfordeling har ikke vært forsvarlige, konkluderer Fylkeslegen.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Det var på bakgrunn av flere alvorlige hendelser at Fylkesmannen i Sogn og Fjordane i fjor opprettet tilsynssak mot Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i Helse Førde.
Trippeldrapet i Årdal var utløsende for tilsynet, men også ved brannen i Gudvangatunnelen og bussulykken i Fardal ble det rapportert om svikt om varslingsrutinene hos AMK.
Etter trippeldrapet på Valdresekspressen vedgikk Helse Førde sen varsling. Blant annet tok det 14 minutter før AMK varslet politiet om busskapringen.
Ingen reaksjon
«AMK sine prosedyrar, system for opplæring av personell og teknisk utstyr for trippelvarsling har ikkje vore forsvarlege», konkluderer Fylkesmannen etter sin gjennomgang.
Men fordi Helse Førde allerede har utført en risikovurdering og formulert syv læringspunkt for å redusere risikoen for svikt i trippelvarsling, mener Fylkesmannen at det ikke er nødvending med videre oppfølging på dette punktet.
Uklar ansvarsfordeling
Helseforetaket får også kritikk for at et ikke har vært en klar ansvarsfordeling mellom de andre nødmeldingssentralene og AMK om hvem som skal varsle kommunale ekstraressurser.
«Rutinane for oppkalling av kommunale ekstraressursar ved alvorlege hendingar har difor ikkje vore forsvarlege. Fylkesmannen har bede om ei tilbakemelding der ansvarsfordelinga mellom naudetatane om varsling er definert, og ein plan om korleis dette skal bli kjent for operatørane og kommunane innan 01.06.2014», skriver Fylkesmannen.
Fylkesmannen mener AMK sine rutiner og system for oppkalling av primærhelsetjenesten som er i vaktberedskap ved alvorlige hendinger, er forsvarlige.