KAN FOREBYGGE: Slankemedisiner representerer et nytt og effektivt hjelpemiddel i kampen mot fedme, og kan i mange tilfeller forebygge behovet for mer invasive prosedyrer som fedmeoperasjon, skriver Anne Marte Ladim.

En nyansert forståelse av overvekt og medisinsk behandling

Å avvise bruken av slankemedisiner som en «lettvint løsning» undergraver alvorligheten av denne kroniske sykdommen, og ignorerer behovene til de som er hardest rammet.

Publisert Sist oppdatert

Som lege og representant for Dr.Dropin, føler jeg meg forpliktet til å adressere uttalelsene fra Marte Kvittum Tangen, leder i Norsk forening for allmennmedisin, som hevder at økningen i bruk av slankemedisiner er uheldig. Denne holdningen undergraver den komplekse og alvorlige naturen til fedme, og kan være svært provoserende for pasienter som sliter med denne kroniske sykdommen.

Medisiner som Wegovy er ikke en «quick fix»

Overvekt og fedme er ikke bare et resultat av dårlig kosthold og manglende trening. Det er en multifaktoriell tilstand som involverer genetiske, hormonelle, psykologiske og miljømessige faktorer. Å redusere det til en enkel sak om viljestyrke er en forenkling som ikke hjelper pasientene våre.

Ikke en enkel løsning

Tangen påpeker at samfunnet vårt søker lettvinte løsninger, og impliserer at pasienter bare kan «jobbe mer» for å overvinne fedme. Dette er en misforståelse. Som Inger-Lill Vestveit sier, er medisiner som Wegovy ikke en «quick fix». De er et verktøy som muliggjør nødvendige livsstilsendringer. For mange pasienter gir medisiner den nødvendige hjelpen for å komme i gang med fysisk aktivitet og kostholdsendringer, noe som kan være nærmest umulig uten medisinsk støtte.

Det er også viktig å merke seg at overvekt kan føre til en rekke helseproblemer, inkludert diabetes, hjerte- og karsykdommer, og psykiske lidelser. Ved å ignorere den medisinske behandlingen av overvekt, risikerer vi å forverre disse tilstandene. Slankemedisiner representerer et nytt og effektivt hjelpemiddel i kampen mot fedme, og kan i mange tilfeller forebygge behovet for mer invasive prosedyrer som fedmeoperasjon.

Viktig å skille mellom misbruk og legitim bruk

Det er forståelig at det er bekymring rundt den økte bruken av slankemedisiner, spesielt når de blir brukt av personer uten et betydelig vektproblem. Men det er viktig å skille mellom misbruk og legitim bruk. For pasienter med alvorlig overvekt, som Vestveit, er disse medisinene et viktig verktøy for å oppnå bedre helse og livskvalitet.

Samtidig må vi erkjenne at medisiner ikke erstatter behovet for kostholdsendringer og fysisk aktivitet. De skal brukes som en del av en helhetlig behandlingsplan, noe vi i Dr.Dropin sterkt fremmer. Våre pasienter mottar ikke bare medisinsk behandling, men også veiledning om kosthold og fysisk aktivitet.

Til syvende og sist er vårt mål å gi pasientene den støtten de trenger for å overvinne fedme og forbedre helsen sin. Å avvise bruken av slankemedisiner som en «lettvint løsning» undergraver alvorligheten av denne kroniske sykdommen, og ignorerer behovene til de som er hardest rammet.

La oss derfor anerkjenne kompleksiteten av fedme og tilby de verktøyene som faktisk kan hjelpe. Sammen kan vi gjøre en forskjell i kampen mot fedme og forbedre livskvaliteten til mange mennesker.

Dr. Dropin tilbyr og markedsfører medisinsk oppfølging av overvekt. Utover dette er det ikke oppgitt interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS