LANGTIDSOVERLEVERE: – Det vi har sett i studier på ipilimumab er at de som er i live etter tre år, også lever i mange år etterpå, sier overlege Marta Nyakas ved OUS Radiumhospitalet. Arkivfoto: Per Corneliussen Foto:

Positive tall for overlevelse ved føflekkreft

Mer enn fire av ti pasienter med avansert føflekkreft var i live tre år etter behandling med PD1-hemmeren pembrolizumab.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Verdens største kreftkongress, ASCO, samler over 30.000 fagfolk i Chicago i begynnelsen av juni.
Én av studiene som ble offentliggjort før kongressen er en langtidsoppfølging av data fra en såkalt fase 1b-studie (Keynote-001), hvor pasienter med avansert føflekkreft har fått PD1-hemmeren Keytruda (pembrolizumab).

For alle pasienter samlet, var treårs-overlevelsen 41 prosent, med en median overlevelse på 24,4 måneder.
Blant pasienter som ikke tidligere hadde fått noen behandling, var overlevelsen på 45 prosent. Hos dem som tidligere hadde fått ipilimumab var overlevelsen på 41 prosent i live etter tre år – og tilsvarende for dem som ikke hadde fått ipilimumab, ifølge pressemeldingen fra ASCO.

Tre av fire pasienter i studien hadde tidligere hadde fått annen behandling, inkludert ipilimumab.

Varig komplett respons
Komplett respons, målt ut fra immunologiske kriterier, ble sett hos 15 prosent av pasientene. Snaut hver tiende pasient avsluttet behandling med pembrolizumab etter at komplett respons ble nådd.

– Vi så også vedvarende komplett respons hos 97 prosent av disse 61 pasientene, uttalte førsteforfatter Caroline Robert i en pressefremlegging fra ASCO onsdag ettermiddag.  

De vanligste bivirkningene var fatigue, som rammet cirka 40 prosent, og nær en tredel og drøyt en fjerdedel var plaget av henholdsvis kløe og utslett. Åtte prosent avsluttet behandling med pembrolizumab på grunn av bivirkninger.

De 655 pasientene i studien er fulgt i gjennomsnittlig 32 måneder, og alle i minst to år. Noen var behandlet med legemiddelet i 3,5 år, og 21 prosent gikk fortsatt på pembrolizumab.

Håpet på 40 prosent
Overlege Marta Nyakas ved Enhet for utprøvende behandling på OUS Radiumhospitalet, synes resultatene fra studien er godt nytt for denne pasientgruppen.

– Det er veldig kjekt å se at effekten holder seg med tanke på sykdomskontroll og overlevelse. Mange hadde håpet på en overlevelse på rundt 40 prosent for PD1-hemmerne, men vi vet jo aldri før tallene kommer på bordet, og en overlevelse på opptil 45 prosent er veldig positivt, sier Nyakas til Dagens Medisin.

Doblet overlevelsen
– Før vi fikk immunterapi, var median overlevelse på under ett år. Da førstegenerasjons immunterapi kom med ipilimumab, var treårsoverlevelsen cirka 20 prosent. Det vi har sett i studier på ipilimumab er at de som er i live etter tre år, også lever i mange år etterpå. At opptil 45 prosent er i live etter tre år med pembrolizumab, er derfor veldig bra, sier Nyakas.
Hun legger til at det riktignok mangler data fra fase III-studien, men understreker at fase I-studien var stor.

– Fase I-studien inkluderte over 600 pasienter, noe som gir pålitelige data.


Studien er finansiert av Merck & Co, Inc. – kjent som MSD i Norge.

Oppgitte interessekonflikter: Marta Nyakas har vært Principal Investigator på OUS  for flere studier med pembrolizumab (Merck/MSD), og det samme for studier fra BMS på legemidlene nivolumab og ipilimumab.

Powered by Labrador CMS