For ett år siden avdekket Dagens Medisin at pasienter strykes fra de offisielle ventelistene på sykehusene, før de har fått behandling. Fagfolkene slo alarm om venteliste-rapporteringen, som de mener skjuler de relle ventelistene.  Foto: Faksimile Dagens Medisin  26.mai 2016
For ett år siden avdekket Dagens Medisin at pasienter strykes fra de offisielle ventelistene på sykehusene, før de har fått behandling. Fagfolkene slo alarm om venteliste-rapporteringen, som de mener skjuler de relle ventelistene. Foto: Faksimile Dagens Medisin 26.mai 2016

Varsler to grep for å rydde i venteliste-kaoset

Granskingen av hvorfor færre sykehushenviste pasienter vurderes til behandling, legges frem onsdag.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Granskingen, som Helsedirektoratet fikk i oppdrag av helseministeren, skulle undersøke hvorfor det i årevis har vært slik at stadig flere sykehushenviste pasienter vurderes å ha rett til «utredning», og ikke til behandling.

Helsedirektoratet varsler at de onsdag vil presentere to «hovedtiltak» som de mener må til for å forbedre og forenkle tilgangen til spesialisthelsetjenesten.

– Store politiske konsekvenser
Det var i fjor at helseminister Bent Høie (H) ga Helsedirektoratet i oppdrag å undersøke hvorfor stadig færre blir vurdert til behandling, etter at Dagens Medisin avdekket en vridning i registreringen av pasienter på venteliste:

Siden 2011 har stadig flere sykehenviste pasienter vurdert til utredning, og vurdert som «uavklarte». Fagfolk hadde i lengre tid slått alarm om praksisen.
Slik kan de strykes fra den offisielle ventelisten, selv om de ennå ikke har fått behandling. Samtidig unngår sykehusene fristbrudd.

Granskingsrapporten, som legges frem onsdag, har blitt utsatt to ganger.

Forrige uke uttalte helsepolitikere og fagfolk til Dagens Medisin at de forventer at Helsedirektoratets gransking av ventelistekaoset på norske sykehus forteller sannheten.

– Gitt at Høyre og Frp har drevet råkjør mot sykehusene for å få lave ventetider, så vil dette få store politiske konsekvenser, sa helsepolitisk talsperson i Ap, Torgeir Micaelsen, til Dagens Medisin.

Nylig ble det også klart at stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) ber regjeringen endre loven for å rydde i ventelistene.

Powered by Labrador CMS