Beslutningsforum 23.10.2023
FÅR KRITIKK: Beslutningsforum høster kritikk fra Stortingspolitikere for tiden det tar å innføre nye medisiner.

Tverrpolitisk kritikk mot Beslutningsforum

Frp vil sparke topplederne, SV vil legge ned og Høyre er svært kritisk til behandlingstiden til det statlige organet Beslutningsforum for nye metoder.

Publisert

Beslutningsforum beslutter hvilke nye behandlingsmetoder og legemidler spesialisthelsetjenesten i Norge kan bruke. Organet har fått kraftig kritikk den siste tiden.

I juni kom en rapport som viste at det tar forumet 494 dager fra EU har godkjent et legemiddel, til det blir godkjent til bruk for norske pasienter (i perioden 2019 til 2022). I Danmark tar det til sammenligning 109 dager, skriver VG.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil fjerne de fire lederne i de regionale helseforetakene fra Beslutningsforum og erstatte dem med klinikere og pasientrepresentanter. Hun mener lederne i for stor grad vektlegger å holde kostnadene nede og prioriterer pengene foran pasientene.

SVs helsepolitiske talsperson Marian Hussein sier at dagens Beslutningsforum bør avvikles ettersom hun mener det er betydelige demokratiske utfordringer med forumet.

Høyre er også sterk kritisk til behandlingstiden til forumet og krever en rekke tiltak for å få ned behandlingstiden.

Beslutningsforums leder Terje Rootwelt har tidligere sagt til Dagens Medisin at han mener dagens organisering er den beste, men at han er enig i at ventetiden må ned. Han har pekt på at rapporten viser til tall fram til 2022, men at behandlingstiden har gått ned etter det.

Powered by Labrador CMS