Toåringer spiser mindre sukker

De minste barna får i seg sukker enn før. De drikker mindre saft og spiser mer bær hver dag. Dette viser den landsomfattende kostholdsundersøkelsen «Småbarnskost».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Sammenlignet med resultater fra forrige tilsvarende undersøkelse i 1999 har det skjedd flere forbedringer av kostholdet.
Den nye undersøkelsen er gjennomført av Universitetet i Oslo – etter oppdrag fra Helsedirektoratet (Hdir) og Mattilsynet. Den viser at norske toåringers inntak av tilsatt sukker og søt drikke nå er langt lavere enn i 1999.
Dette kommer frem på direktoratets nettside i dag.
Mindre brus og saft
En toåring drikker nå i gjennomsnitt 0,6 dl søt drikke pr. dag – mot 1,9 dl i 1999.
Helsedirektoratet anbefaler at maksimalt ti prosent av energien skal komme fra tilsatt sukker, og 84 prosent av toåringene er nå innenfor denne anbefalingen (45 prosent i 1999).
Gjennomsnittstoåringen får nå cirka syv prosent av energien fra tilsatt sukker. – Det er svært gledelig å se at sukkerinntaket er betydelig redusert og at de fleste toåringene nå ikke får i seg mer sukker enn anbefalt, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratet.
Mer frukt og grønt – og mindre helmelk
Det samlede inntaket av grønnsaker, poteter, frukt (inkludert juice) og bær har økt fra 257 gram til 302 gram pr. dag.
– Det er bra at så å si alle barn spiser frukt og grønnsaker, og det er positivt at forbruket øker, sier Rimestad.
Forbruket av helmelk er kraftig redusert – fra 1,5 til 0,4 dl pr. dag. – Vi er glade for vridningen over til magrere melketyper, men toåringenes kosthold inneholder fortsatt for mye mettet fett, sier Rimestad.
Bedre kunnskap
Undersøkelsen tar for seg kostholdet til landets to år gamle barn. Kostholdet ble undersøkt ved hjelp av et spørreskjema til barnets foreldre/foresatte, og 1674 barn ble inkludert i analysene. Dette tilsvarer en svarprosent på 56.
Datainnsamlingen ble gjennomført høsten 2007.
Formålet med undersøkelsen var å øke kunnskapen om kostholdet til småbarn i Norge for å få et bedre grunnlag for å gi råd om kosthold og forebygge kostholdsrelaterte helseproblemer i denne aldersgruppen.

Powered by Labrador CMS