– Nå må arbeidsgiverne gjøre det mer attraktivt for norske sykepleiere

NSF-leder Eli Gunhild By viser til at halvparten av stillingene fortsatt lyses ut som deltidsstillinger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Antallet svenske sykepleiere med autorisasjon i Norge er lavere enn på mange år. Ifølge svenske Dagens Medicin var antallet på 522 i fjor, mot over 2000 i toppårene 2008-2009.
Lavere kronekurs for den norske krona bidrar til at lønnsforskjellene for sykepleiere i Norge og i Sverige blir redusert, og nå planlegger flere svenske landsting kampanje for å få de svenske sykepleierne hjem igjen.
Forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund (NSF) mener arbeidsgiverne må ta utviklingen på alvor.
Stort behov i Sverige
– Når svenske sykepleiere vil tilbake til Sverige, der det også er stort behov for dem, er det noe norske arbeidsgivere og vi må ta til etterretning.  Sykepleierne gjør dette blant annet for at de har fått lønnsøkning i Sverige. Nå må arbeidsgiverne gjøre det mer attraktivt for norske sykepleiere. Det er fortsatt slik at halvparten av stillingene som lyses ut er deltidsstillinger, sier Eli Gunhild By til Dagens Medisin.
Flere på heltid
Hun viser til at gjennomsnittlig avgangsalder er 56, 4 år.
– Nå må sykepleiere tilbys lønns- og arbeidsbetingelser som gjør at flere kan jobbe heltid, og at de makter å stå i jobben lenger. 
NSF har klare synspunkter på Arbeidstidsutvalget forslag, og det By viser til som mer helgearbeid og kortere hviletid mellom vaktene for helsearbeidere:
– Dette er en helt feil vei å gå, og jeg har tillit til at arbeidsministeren sier nei til dette. For at sykepleiere skal klare å stå lenger i jobb trenger de mindre belastende arbeid , ikke en forverring, påpeker By.

Powered by Labrador CMS