AVGJØRENDE: Usikkerhet rundt ny behandling i Rikslønnsnemnda og en vanskelig situasjon for nemnda var ifølge Fafo-forsker Åsmund Arup Seip avgjørende for at Spekter og Legeforeningen kom til enighet. Arkivfoto: Lasse Moe Foto:

Tror ikke siste ord er sagt om legenes arbeidstid

– Det kan være at diskusjonen om arbeidstid for leger også vil fortsette i årene som kommer, sier Åsmund Arup Seip, forsker i Fafo.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Én dag før Rikslønnsnemnda for andre gang skulle behandle konflikten mellom Spekter og Legeforeningen, kom partene til enighet om sykehuskonflikten.

Legeforeningen har kjempet en lang kamp for å få gjennomslag for sitt krav om rullerende arbeidsplaner – og vant frem til slutt.

Les saken: Legene vant kampen om arbeidsplanene

Forsker ved Fafo, Åsmund Arup Seip tror likevel ikke at siste ord er sagt om legenes arbeidstid.

– Spekter har nok ikke fått den løsningen de ønsker, og det det kan være at diskusjonen om arbeidstid for leger også vil fortsette i årene som kommer, sier Åsmund Arup Seip til Dagens Medisin.

– Tror du Spekter sin innflytelse som arbeidsgiverforening er blitt svekket?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det er for så vidt en helt vanlig arbeidskamp som har foregått. Det som har vært spesielt med dette er de ekstra rundene som har gått, knyttet til vurderingen av Rikslønnsnemndas kompetanse.

Usikkerhet
– Hva tror du har vært avgjørende for at partene kom frem til en løsning?

– Det har vært helt avgjørende at det var usikkerhet knyttet til en ny behandling i Rikslønnsnemnda og at det var en svært vanskelig situasjon for nemnda etter dommen fra Arbeidsretten.

– Du antok i utgangspunktet at legene kom til å tape. Hva mener du Legeforeningen har gjort riktig for å komme dit de er nå?

– Legeforeningen har kjempet en svært lang kamp og har brukt mye ressurser på å vinne frem i denne saken, og det høres ut som de har lykkes langt på vei med det, svarer Seip.

Powered by Labrador CMS