RIKSLØNNSNEMNDA ER AVBLÅST: Både Spekters Sylvia Brustad og Legeforeningens Marit Hermansen sier de er fornøyd med å ha kommet til enighet. Bildet er tatt under et møte mellom partene i november. Arkivfoto: Målfrid Bordvik Foto:

Legene vant kampen om arbeidsplanene

Etter en lang strid har Legeforeningen nå fått gjennomslag for sine krav om rullerende arbeidsplaner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det melder Spekter og Legeforeningen på sine nettsider natt til onsdag, bare én dag før saken skulle opp i Rikslønnsnemnda for andre gang.

– Vi er fornøyd med å ha kommet fram til en forhandlingsløsning om ny tariffavtale mellom Spekter og Legeforeningen for helseforetakene. Vi legger en krevende tid bak oss, og er enige om å se framover og i fellesskap utvikle tariffavtalen videre.

Det sier Sylvia Brustad, direktør for Spekter Helse i Arbeidsgiverforeningen Spekter, og Marit Hermansen, president i Den norske legeforening, i en felles pressemelding.

Seier til legene
«Løsningen innebærer at arbeidsplanene skal settes opp etter fast rullerende mønster, og slik at det kan legges til rette for å planlegge for ulike typer langtidsfravær og ferie», heter det i pressemeldingen. Dermed har Legeforeningen fått gjennomslag for kravet som utløste tidenes lengste sykehusstreik høsten 2016.

Da saken var oppe i Rikslønnsnemnda vant Spekter frem, og tariffavtalen ble videreført uten kravet om rullerende arbeidsplaner. Men i Arbeidsretten gikk Spekter på et overraskende nederlag da vedtaket ble kjent ugyldig. Dersom partene ikke hadde blitt enig, skulle saken på ny blitt behandlet i Rikslønnsnemnda torsdag. Nå er dette avblåst.

– Enigheten vil bidra til å skape ro i sykehusene, sier Hermansen.

– Dette gir forutsigbarhet både for den enkelte lege og for helseforetakenes planlegging, sier Brustad.

Vaktfritak for høygravide leger
Spekter og Legeforeningen har også blitt enige om at gravide leger i siste trimester skal rett til fritak fra vakt, i tråd med kravet fra Legeforeningen. Les hele avtalen her.

– Det er viktig at partene har funnet frem til enighet. Dette styrker partssamarbeidet og den norske modellen, fastslår Brustad og Hermansen.

Bent Høie: Endelig over
Dagens Medisin snakket med helseminister Bent Høie, som er i Toronto, rett etter at resultatet fra forhandlingene ble kjent.

– Jeg er veldig glad for at partene har funnet en løsning. Jeg håper det nå kan bli en ny start på å bygge opp et godt tillitsforhold mellom partene.

– Kommer enigheten som følge av en instruks fra deg?

– Nei, men jeg har vært veldig tydelig hele veien på at jeg ønsket at de skulle klare å finne en løsning.

– Hva har denne langvarige konflikten betydd for helsetjenesten?

– Denne type konflikter er ikke bra for forholdet mellom partene, særlig når det blir så langvarig. Jeg er derfor veldig glad for at dette endelig er over, sier Høie.

RHF-direktør: Glad for enighet
Også Stig Slørdahl, administrerende direktør i Helse Midt, er tilfreds.

– Det har vært konstruktive forhandlinger og man har funnet en løsning før man måtte gå til lønnsnemnd. Nå skal vi være glade for at vi har funnet enighet, sier Slørdahl.

– Løsningen innebærer at Legeforeningen får fullt gjennomslag for sitt krav om rullerende arbeidsplaner?

– Det har vært deres krav, og hovedprinsippet blir nå rullerende planer, bekrefter Slørdahl.

– Hva er bakgrunnen for at arbeidsgiver nå synes dette er greit?

– Det viktigste var å finne en løsning sammen, sier Slørdahl, som mener begge parter tjener på at konflikten nå er over.

Powered by Labrador CMS