Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
RIKSLØNNSNEMNDA ER AVBLÅST: Både Spekters Sylvia Brustad og Legeforeningens Marit Hermansen sier de er fornøyd med å ha kommet til enighet. Bildet er tatt under et møte mellom partene i november. Arkivfoto: Målfrid Bordvik

Legene vant kampen om arbeidsplanene

Etter en lang strid har Legeforeningen nå fått gjennomslag for sine krav om rullerende arbeidsplaner.

Publisert: 2018-01-24 — 03.20
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Det melder Spekter og Legeforeningen på sine nettsider natt til onsdag, bare én dag før saken skulle opp i Rikslønnsnemnda for andre gang.

– Vi er fornøyd med å ha kommet fram til en forhandlingsløsning om ny tariffavtale mellom Spekter og Legeforeningen for helseforetakene. Vi legger en krevende tid bak oss, og er enige om å se framover og i fellesskap utvikle tariffavtalen videre.

Det sier Sylvia Brustad, direktør for Spekter Helse i Arbeidsgiverforeningen Spekter, og Marit Hermansen, president i Den norske legeforening, i en felles pressemelding.

Seier til legene
«Løsningen innebærer at arbeidsplanene skal settes opp etter fast rullerende mønster, og slik at det kan legges til rette for å planlegge for ulike typer langtidsfravær og ferie», heter det i pressemeldingen. Dermed har Legeforeningen fått gjennomslag for kravet som utløste tidenes lengste sykehusstreik høsten 2016.

Da saken var oppe i Rikslønnsnemnda vant Spekter frem, og tariffavtalen ble videreført uten kravet om rullerende arbeidsplaner. Men i Arbeidsretten gikk Spekter på et overraskende nederlag da vedtaket ble kjent ugyldig. Dersom partene ikke hadde blitt enig, skulle saken på ny blitt behandlet i Rikslønnsnemnda torsdag. Nå er dette avblåst.

– Enigheten vil bidra til å skape ro i sykehusene, sier Hermansen.

– Dette gir forutsigbarhet både for den enkelte lege og for helseforetakenes planlegging, sier Brustad.

Vaktfritak for høygravide leger
Spekter og Legeforeningen har også blitt enige om at gravide leger i siste trimester skal rett til fritak fra vakt, i tråd med kravet fra Legeforeningen. Les hele avtalen her.

– Det er viktig at partene har funnet frem til enighet. Dette styrker partssamarbeidet og den norske modellen, fastslår Brustad og Hermansen.

Bent Høie: Endelig over
Dagens Medisin snakket med helseminister Bent Høie, som er i Toronto, rett etter at resultatet fra forhandlingene ble kjent.

– Jeg er veldig glad for at partene har funnet en løsning. Jeg håper det nå kan bli en ny start på å bygge opp et godt tillitsforhold mellom partene.

– Kommer enigheten som følge av en instruks fra deg?

– Nei, men jeg har vært veldig tydelig hele veien på at jeg ønsket at de skulle klare å finne en løsning.

– Hva har denne langvarige konflikten betydd for helsetjenesten?

– Denne type konflikter er ikke bra for forholdet mellom partene, særlig når det blir så langvarig. Jeg er derfor veldig glad for at dette endelig er over, sier Høie.

RHF-direktør: Glad for enighet
Også Stig Slørdahl, administrerende direktør i Helse Midt, er tilfreds.

– Det har vært konstruktive forhandlinger og man har funnet en løsning før man måtte gå til lønnsnemnd. Nå skal vi være glade for at vi har funnet enighet, sier Slørdahl.

– Løsningen innebærer at Legeforeningen får fullt gjennomslag for sitt krav om rullerende arbeidsplaner?

– Det har vært deres krav, og hovedprinsippet blir nå rullerende planer, bekrefter Slørdahl.

– Hva er bakgrunnen for at arbeidsgiver nå synes dette er greit?

– Det viktigste var å finne en løsning sammen, sier Slørdahl, som mener begge parter tjener på at konflikten nå er over.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Solveig Gaaseide 26.01.2018 07.22.39

  Gratulerer til Legeforeningen. Det er flere år siden jeg leste om at Legeforeningen kjempet for gravide legers rettigheter. Den gang tapte Legeforeningen i arbeidsrettet. Jeg skrev i en kommentar på Disquess el.l.på nettet at jeg syntes det var synd at Legeforeningen tapte saken, og lurte på hvilket samfunn vi var i ferd med å få.

 • Christian 25.01.2018 10.48.40

  Den nye tariffavtalen er også en seier for feminismen, ettersom den innebærer at arbeidstid omfordeles fra kvinnelige til mannlige leger samtidig som lønn omfordeles fra mannlige til kvinnelige leger. Gravide leger i 3. trimester får nå rett til 38 timers dagarbeidsuke med fulle tillegg som om de fortsatt gikk i full vaktplan. Dette kompenseres ved at den nye langtidsplanleggingsklausulen gir sykehusene rett til å flytte vaktene de gravide legene ikke tar over på de resterende legenes vaktplan, så vi må jobbe inn disse uten vakansbetaling. Som mannlig lege er jeg ikke spesielt begeistret for å måtte jobbe mer for dårligere kompensasjon enn før, men er veldig glad på vegne av mine kvinnelige kolleger som nå kan få betalt for nattevaktsuker i sin 8-til-4-jobb.

 • lege 25.01.2018 15.02.06

  Dette gjelder jo kun i siste del av svangerskapet. Vær glad du slipper å gå gravid, slipper å føde og slipper å amme.

 • Så-trøtt-jag-blev 26.01.2018 16.44.42

  Før att svangerskap har ju ingenting med eget valg att gøra? Gratulerer till kvinnor och jæmnstæælning men gimme a break med den var-glad-att-du-slipper mantra. Så 60-talet

 • Ører 24.01.2018 22.44.02

  Ifølge protokollene er det ikke et rødt øre å få i etterbetaling av tapt arbeidsinntekt: http://legeforeningen.no/Nyheter/Enighet-mellom-Spekter-og-Legeforeningen/

 • Lis2 24.01.2018 18.21.35

  Får vi lønnsøkning for den tapte inntekten 2016-2017?

 • LIS del 1/2 24.01.2018 15.19.58

  Gratulerer til Legeforeningen og Akademikerne! Bratten trakk seg stille tilbake for å slikke sine sår da hun så hvor dette bar, og satte Brustad til å fronte nederlaget utad. Det gjorde tydeligvis også underverker for forhandlingsklimaet. Når man tar resultatet i betraktning – for det er intet mindre enn rimelig - er det ubegripelig at arbeidsgiver har latt Spekter kjøre tilliten til sykehuslegene så langt ut i grøfta. Jeg ville skammet meg som eier av sykehusene og oppdragsgiver for Spekter. Vaktfritak for gravide i siste trimester, rettferdige og forutsigbare sommeravviklinger med kompensasjon for merarbeid, en arbeidstidsorganisering som sikrer et vern for alle som jobber med landets videste unntak fra arbeidsmiljøloven.

 • LIS del 2/2 24.01.2018 15.19.29

  Dette er nemlig heller ingen dårlig avtale for Spekter. Alt vakant vaktarbeid som er del av lengretidsfravær (>8 uker) kan nå fordeles (rettferdig) uten merkostnad på vaktlaget, på relativt kort varsel. Å skaffe vikar skal være hovedregelen, men er utopisk i mange avdelinger, og nå forsvinner også insentivet. Tillitsvalgte må være på avdelingslederne som hauker! I vår avdeling vil nattevaktsbelastningen øke i snitt med 10% på alle, uten kompensasjon. I praksis vil vi fremover jobbe inn vårt eget vaktfravær kollektivt. Situasjonen er dog ikke helsvart. Vi slipper i det minste å jobbe inn vårt eget korttidssykdomsfravær. Og piskeslagene fordeles likt. I mai har nok sårene leget. Og Bratten vil på nytt være klar med en steil og konfronterende linje, løftet frem av mot tuftet på konstruerte DN-forsider.

 • LIS 24.01.2018 14.34.57

  Det skamløse her, og dette irriterer meg først og fremst som en prinsippsak, er at Spekter ikke tar konsekvensene av at de taper i lønnsnemnda, strekker ut ei hånd og sier "Greit, vi har driti oss ut. Dere skulle ha sluppet å gå til streik. Dere skal få lønnstillegg tilbakebetalt fra 1. januar". Også av hensyn til alle de andre medlemmene i Akademikerne som har måttet lide for Spekters grep.

 • LIS 24.01.2018 14.36.31

  Rettelse: taper i arbeidsretten

 • lege 24.01.2018 14.20.30

  Eller har dette vært en gjennomtenkt strategi fra Spekter hele veien? Lage så mye konflikt rundt grunnleggende rettigheter som jevn arbeidsbelastning og rettigheter for gravide, slik at andre dyre ting som lønnsøkning ikke blir diskutert. Det er kanskje ikke så sikkert at dette har kostet så mye for Spekter, totalt sett.

 • Lege 24.01.2018 10.58.38

  Blir det ikke bare en ny runde i april/mai, når ny hovedtariff skal diskuteres?

 • Brattås 24.01.2018 14.33.31

  Enig med lege 10.58: I april/mai er vi igang med uenighetene og påfølgende streik igjen; da skal ny hovedtariffavtale fremforhandles.

 • SykehusLege 24.01.2018 08.53.32

  Veldig bra m kollektivt vern! Blir spennende å få lese hele avtalen. Hva betyr egentlig dette: Den nye løsningen innebærer at arbeidsplanene skal settes opp etter fast rullerende mønster, og slik at det kan legges til rette for å planlegge ulike typer langtidsfravær og ferie», heter det i en pressemeldingen.

 • lege 24.01.2018 08.43.16

  Gratulerer til legeforeningen som hele veien har argumentert saklig og holdt en ærlig og traust linje! Men er skeptisk, stoler ikke på arbeidsgiver / Spekter. Hva venter rundt svingen?

 • Doktern 24.01.2018 08.21.50

  Skulle ønske jeg var flue på veggen hos Bratten nå!

 • lege 24.01.2018 08.15.22

  Dette må vel bety Exit Bratten? Samt at noen regner ut hva Spekter hittil har kostet pasientene / skattebetalerne i rene penger og nedsatt effektivitet / tillit?

 • Trude M. 24.01.2018 19.16.47

  Nei nei, vær seriøs nå. I værste tilfelle opprettes en ny stilling til Bratten med bedre lønn en litt annen plass i systemet. Hun har jo tross alt full tillitt fra RHF direktører, diverse styrer og resten av helseadelen.

 • Tilfreds 24.01.2018 06.47.38

  Eksisterer utdanningspermisjonen fortsatt, eller er den oftet? Etterbetaling av lønn fra 1 januar?

 • Egil Solberg 24.01.2018 17.43.55

  Avtalen innebærer at virkningstiden for lønnsetterregulering blir som i nemnda sin kjennelse av februar 17. Dvs at intet blei endra der. Noe måtte vel Spekter få også..

 • Sannulf 24.01.2018 06.42.31

  At specter etter 2 års uenighet med legene plutselig er enig alikevel? Neppe. Pålagt imperativ fra politisk hold? Overveiende sannsynlig.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!