GÅR TIL SAK MOT STATEN: Rune Frøyland, leder av Akademikerne Helse sammen med nestleder Marit Hermansen under møtet onsdag. Foto: Målfrid Bordvik

Legene går til sak mot staten

Akademikerne vurderte å saksøke både Spekter og staten. Nå har de bestemt seg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Onsdag denne uken møttes fagforeningene i Akademikerne Helse til et ekstraordinært møte etter det sviende nederlaget i Rikslønnsnemnda. Til stede var medlemmer fra alle de 11 foreningene i Akademikerne helse. I tillegg til legene omfatter konflikten også samfunnsvitere, psykologer, samfunnsøkonomer og andre akademikere i sykehus.  

Allerede før kjennelsen i nemnda var klar, varslet Akademikerne at de ville ta saken til retten dersom de tapte. Alternativet sto mellom å gå til sak mot Spekter om tolkningen av dagens tariffavtale, eller å gå til sak mot staten fordi de mener Rikslønnsnemnda har gått utover sin egen kompetanse i denne saken.

– Et samlet Akademikerne Helseutvalg har landet på at Rikslønnsnemndas kompetanse skal prøves rettslig. Da blir staten motpart i en rettssak, sier Rune Frøyland, forhandlingsleder for Akademikerne Helse, til Dagens Medisin.

– Fundamentalt feil
Juristene i Akademikerne arbeider nå med å forberede saken inn mot rettssystemet. De har ennå ikke tatt stilling til om saken skal fremmes for arbeidsretten eller tingretten.

– Hvorfor velger dere denne strategien?

– Vi mener det er fundamentalt feil at nemnda pålegger arbeidstakere unntak fra arbeidsmiljøloven. Nemnda sier de har samme rettigheter som partene selv til å fastsette tariffavtale, men det mener vi er feil. Dette forutsetter fagforeningens enighet. Det er prinsipielt uheldig for arbeidstakere i Norge å bli stående med en slik formulering, sier Frøyland.

Går ikke til sak mot Spekter
– Dere går ikke til sak mot Spekter om forståelsen av tariffavtalen. Er det uttrykk for at dere ikke ville nådd frem?

– Nei. Vi har vurdert at det store prinsipielle spørsmålet som er viktigst for Akademikerne å ta tak i, er nemndas kompetanse, sier Frøyland.

Spørsmålet om nemnda kan fastsette tariffavtale med unntak fra lovens vernebestemmelser uten at partene selv er enig, har ikke tidligere vært oppe til vurdering.

I kjennelsen slo nemnda fast at de kan fastsette tariffavtale med avvikende arbeidstidsordning, med henvisning til forarbeidene i arbeidsmiljøloven.

Powered by Labrador CMS