LIVSKVALITET: Generelt hadde nyredonorene høy livskvalitet 8 – 12 år etter donasjonen. Foto: Colourbox

Nyredonorer som angrer opplever oftere økt tretthet

Økt tretthet hos de som har donert nyre kan ha sammenheng med at mottaker av nyren ikke lenger er i live. De som angrer på donasjonen har mer tretthet enn gjennomsnittet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Den norske studien er publisert i BMC Nephrology, og er den første av flere studier som skal utforske hvordan nyredonorer har det ca 10 år etter donasjon.

Tidligere forskning har vist at levende nyredonorer kan oppleve redusert livskvalitet og økt tretthet etter donasjon. Disse studiene har enten kortere oppfølgingstid eller få donorer inkludert.

Kan vedvare
Denne nye studien viser at donorene kan oppleve økt tretthet så lenge som 8-12 år etter donasjonen.

– Funnene våre antyder at økt tretthet kan ha sammenheng med at mottaker av nyren ikke lenger er i live, og at de som angrer på donasjonen generelt skårer høyere på tretthet enn gjennomsnittet, sier førsteforfatter Käthe Meyer til Dagens Medisin.

Noen angrer på donasjonen
217 donorer deltok i studien. Hun påpeker at dette er en tverrsnittstudie, og at man ikke kan si noe sikkert om årsakene.

– Endel ville ikke vært donor dersom de hadde fått velge på nytt. Det er sammensatte grunner til det, for eksempel dårligere relasjon til mottaker, opplevelse av at donasjonen har vært skadelig for egen helse og at mottaker enten har mistet den transplanterte nyren eller har dødd etter donasjonen, sier Meyer.

Generelt høy livskvalitet
Generelt hadde donorene høy livskvalitet 8 – 12 år etter donasjonen.

Forskerne har studert "fatigue" hos donorene, og generelt skårer donorene lavt på de fem typene fatigue- generell fatigue, fysisk fatigue, redusert aktivitet, redusert motivasjon og mental fatigue.

– Generelt var skårene på fatigue lave. Mellom 30 og 40 prosent av donorene skårer over gjennomsnittet på de ulike domenene, sier hun.

Informasjon
Potensielle donorer blir informert om risikoen det er å donere når de utredes før donasjon, og om at noen kan oppleve tretthet etter donasjonen, ifølge Meyer.

– Men vi har tidligere ikke hatt informasjon om at økt tretthet kan vedvare i så lang tid som 8-12 år etter donasjonen, sier hun.

Powered by Labrador CMS