
Thoraxkirurgisk avdeling ved Ullevål sykehus har mistet 19 av 24 sykepleiere.
Foto: Lise Åserud / NTB19 av 24 sykepleiere ved thoraxkirurgisk avdeling på OUS sier opp i protest
Uenighet med ledelsen er hovedårsak, opplyser tillitsvalgt for sykepleierne ifølge TV 2. Blir kun fem sykepleiere igjen på avdelingen, sier han til Dagens Medisin.
TV 2 omtalte først at totalt 19 av 24 intensivsykepleiere ved thoraxkirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus sier opp jobbene sine i protest.
Det bekrefter foretakstillitsvalgt i Norsk sykepleierforbund i Helse Sør-Øst, Rolf-Arne Oxholm til Dagens Medisin. 14 har allerede sagt opp jobben, og 5 har varslet at de vil si opp.
– Det hagler inn med oppsigelser, og det som virkelig er dramatisk nå er at det kun er fem sykepleiere igjen til å drifte avdelingen, sier han til TV 2.
Til VG sier Oxholm at dette er ekstremt ettertraktede folk, som alle har fått nye jobber.
Uenigheter om turnus
Bakgrunnen skal være uenigheter i sammenheng med pågående nedskjæringer ved sykehuset. OUS har tidligere varslet at de vil kutte tilsvarende rundt 500 årsverk.
Oxholm sier til VG at uenighetene handler om en ny turnus og at avdelingen skal sommerstenges på grunn av innsparinger. Til Dagens Medisin sier Oxholm:
– Dette er superdramatisk, fordi dette er intensivssykepleiere og sykepleiere med lang erfaring fra lunge- og hjertekirurgi. Det er den eneste avdelingen på Ullevål som kan å bruke akutt hjerte-/lungemaskin. Når det forsvinner, må pasienter flyttes til Rikshospitalt, som heller ikke har kapasitet.
Han sier at de fleste av dem som har sagt opp, vil være ute av avdelingen den 1. mai.
OUS svarer
Dagens Medisin har vært i kontakt med Arnt E. Fiane, avdelingsleder ved thoraxkirurgisk avdeling, som viser til OUS' medievakt for uttalelser om saken.
I en e-post fra OUS sin kommunikasjonsavdeling, sier klinikkleder ved Hjerte-, lunge og karklinikken, Bjørn Bendz, dette:
- OUS arbeider med å lage ett hjerte- og lungekirurgisk senter hvor kompetansen skal samles. Dette skal etter planen iverksettes i løpet av 2025. Dette gjør vi fordi antall åpne hjerteoperasjoner er lavere enn tidligere, men inngrepene i seg selv er mer komplekse og de utføres hos pasienter med flere andre sykdommer enn bare hjertesykdom.
– Derfor har OUS et behov for en langt større grad av samordning av de to driftsstedene på Rikshospitalet og Ullevål. Et viktig mål med dette er å ivareta regionsfunksjonene i Helse Sør-Øst, men også landsfunksjonene innen transplantasjon og barnehjertekirugi.
Han legger til at de synes det er trist at folk sier opp, men endringen med å skape ett senter har ingenting med budsjettet for 2023 å gjøre.
Reagerer sterkt
KrF-leder Olaug Bollestad reagerer sterkt på nyheten.
- Dette er kritisk og kan få store konsekvenser for hele landet. Ta grep, Kjerkol! skriver hun i en e-post til Dagbladet.
Til VG kaller Seher Aydar (Rødt) det en «varslet krise» og sier at sykehuset heller må prioritere å ta vare på folkene enn å drive med dårligere arbeidsvilkår.
Til samme avis sier helsepolitisk talsperson Alfred Bjørlo i Venstre at de ikke kan akseptere at Norges største akuttmedisinske fagmiljø rakner i sømmene på grunn av dårlig sykehusledelse.
Også Frps Bård Hoksrud mener det haster med å ta grep, ifølge NTB.
– Om ikke det skjer en helomvending i helsepolitikken snart, så tror jeg dette bare er starten på et mareritt i norsk helsevesen.
Saken oppdateres.
Korrigering: I første utgave av denne saken sto det at 19 sykepleiere har sagt opp jobben. Det stemmer ikke. 14 har sagt opp, og 5 har varslet at de vil si opp jobben ved avdelingen – til sammen 19 ansatte.