FÅR HJELP I NORGE: Bildet som er tatt 8. juni i år, viser et palestinsk barn som ble såret i et israelsk bombeangrep på al-Aqsa-sykehuset i Deir al Balah midt på Gazastripen.

Norge skal ta imot pasienter fra Gaza

Sårede pasienter fra Gazastripen flys til Norge for behandling på norske sykehus, opplyser statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Men det er uklart når det skjer.

Publisert Sist oppdatert

Inntil 20 pasienter med pårørende fra Gaza kan tas imot i Norge og få behandling på norske sykehus, opplyser han til VG.

– Norge vil delta i den internasjonale innsatsen med å hjelpe palestinere som sårt trenger behandling på sykehus. Verdens helseorganisasjon har bedt Norge og andre land om å bistå, og Norge ønsker å bidra i denne svært kritiske situasjonen, sier Støre.

Flere spørsmål gjenstår

Det er imidlertid uklart når dette skal skje.

– Transport av pasienter fra en krigssone til sykehus i andre land er ikke enkelt, påpeker han overfor avisen.

Støre sier at det er mange praktiske og sikkerhetsrelaterte spørsmål som gjenstår før de kan starte evakueringen. Det kan være aktuelt å bruke Medevac-flyet, som har blitt brukt til å hente skadede ut av Ukraina.

– Gitt at det er praktisk mulig, vil Norge legge til rette for å bidra med flykapasitet for å frakte palestinske pasienter til sykehusbehandling i andre land. Slik kan vi bidra til å hjelpe mange flere enn de vi har kapasitet til å hente til Norge for behandling, sier statsministeren.

– Bør ta imot flere

Venstre ber om at regjeringen fortløpende vurderer å øke antallet Norge kan ta imot, men understreker at dette er en riktig start.

– Vi har både ressurser og kompetanse til flere enn antallet på 20. Vi har både ressurser og kompetanse til å hjelpe flere fra Gaza. Nøden er vanvittig stor, og jeg tror Norge kan gjøre mer, sier nestleder Abid Raja.

Fremskrittspartiet på den andre siden mener det symbolpolitikk. Partileder Sylvi Listhaug vil heller hjelpe folk lokalt.

– Frp mener Norge skal stille opp for å hjelpe flest mulig skadede og bidra med medisinsk utstyr, personell og behandling. Dette må skje lokalt og i nærområdene fordi man der kan hjelpe mange flere for de samme pengene som man bruker på å ta 20 personer med familie til Norge, sier hun.

Powered by Labrador CMS