Nær fire av ti MS-syke er uføre

Nesten 40 prosent av MS-syke i Norge er uføretrygdet, mens rundt ti prosent er sykmeldt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En ny spørreundersøkelse MS-forbundet har gjort blant sine medlemmer, viser at nesten 40 prosent av de MS-syke som svarte er uføretrygdet, og rundt 10 prosent er sykmeldt. – Med et bedre rehabiliteringstilbud kan flere komme i jobb.

– Når 50 prosent av MS-syke er sykmeldt eller uføretrygdet, er det noe galt med systemet, uttaler generalsekretær Mona Enstad i MS-forbundet.

Får for liten info
Undersøkelsen avdekker også at MS-syke får for lite informasjon og et fåtall får rehabilitering. Fire av ti hadde fått informasjon fra sykehus om kurs for nydiagnostiserte, og 30 prosent hadde fått slik info fra rehabiliteringssenter.

I underkant av 40 prosent hadde fått rehabiliteringsopphold ved MS-senteret i Hakadal, og én av fire hadde fått slikt opphold ved andre rehabiliteringssentre

Halvparten svarte
Spørreundersøkelse ble utført i april og sendt til 3800 medlemmer som har epostadresse. 1800 av disse svarte. Ifølge forbundet har alle disse MS.

Det finnes ikke helt sikre tall på forekomsten av personer med diagnostisert MS i Norge, men ifølge MS-forbundet, er det nærmeste anslaget på 8250, selv om dette også er beheftet med usikkerhet.

Dagens Medisin 11/2013

Powered by Labrador CMS