BEHANDLER ME-PASIENTER: Kreftlege Dagfinn Øgreid ved KOLIBRI MEDICAL AS har behandlet mellom 20 og 30 ME-pasienter med rituximab.  Foto: KOLIBRI MEDICAL
BEHANDLER ME-PASIENTER: Kreftlege Dagfinn Øgreid ved KOLIBRI MEDICAL AS har behandlet mellom 20 og 30 ME-pasienter med rituximab. Foto: KOLIBRI MEDICAL

Tilbyr privat ME-behandling med kreftmedisin – forskere reagerer

En privat klinikk i Sandnes tilbyr behandling mot ME med kreftmedisinen rituximab. Pasientene betaler opp mot 200.000 kroner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I  2011 publiserte kreftlegene Øystein Fluge og Olav Mella de første resultatene av en randomisert studie som viste effekt av kreftmedisinen rituximab på pasienter med kronisk utmattelsessyndrom (CFS)/ME.

20 til 30 pasienter
Det forskes fortsatt på dette ved Haukeland, og medisinens effekt på kronisk utmattelsessyndrom er ikke avklart.

Men onkolog og professor i medisin, Dagfinn Øgreid ved Kolibri Medical AS i Sandnes, gir tilbud om denne behandlingen i Sandnes.

Ved privatklinikken har mellom 20 og 30 pasienter fått  behandlingen, og betalt opp mot 200.000 kroner, ifølge Øgreid.

 - Vi har behandlet med rituximab i noen måneder. Vi mener dataene som er publisert er gode, og såpass imponerende at det er vanskelig å ikke gi denne behandlingen i en forsvarlig ramme.  Vi har vel hjulpet noen som i stedet for å dra til USA og betale millioner, har fått tilsvarende behandling hos oss, sier Øgreid til Dagens Medisin.
Øgreid sier han følger opplegget til forskningen som pågår ved Haukeland.


- Vi forholder oss til protokollen på Haukeland. Studien er veldig klart definert, og vi registrerer både virkning og bivirkning på vanlig måte, sier han. 

- Visste ikke noe om dette
Kreftlege og forsker ved Haukeland, Øystein Fluge, den ene av forskerne som står bak behandlingsmetoden, sier til Dagens Medisin at han først nylig hørte om tilbudet som gis  ved Kolibiri Medical.

- Øgreid har ikke vært i kontakt med oss, og vi ante ikke noe om dette tilbudet før cirka en måned siden. Vi mener at pasienter ikke bør få denne behandlingen utenfor kliniske studier, sier Fluge til Dagens Medisin.
- Som det står i vår siste artikkel så er dette ingen etablert medisinsk sannhet. Det er for tidlig. En randomisert studie vil avklare nærmere om dette har noe for seg, sier Fluge.
Øgreid presiserer at det er strenge kriterier for å få behandlingen hos ham:

- Vi er strenge på kriteriene. Pasientene må ha en ME-diagnose, og ha papir fra et offentlig renommert sykehus eller spesialist for i det hele tatt å være aktuelle.

- Pasientene betaler rundt 200.000 for behandlingen. Hva tenker du om den prisen?

- Det er en høy pris, men totalt sett er 85 prosent av kostnadene medikamentkostnad. Vi tar betalt for overvåkning og legekonsultasjon. Jeg mener det offentlige burde tilby denne behandlingen, sier Øgreid.

Ifølge Øgreid er to til tre pasienter blitt helt friske så langt.

  • Fluge og Mella arbeider med utgangspunkt i følgende hypotese:

ME/CFS hos en sub-gruppe pasienter kan være en variant av en autoimmun sykdom. Mønsteret for respons og tilbakefall etter rituximab-intervensjon stemmer overens med responsforløp ved andre erkjente autoimmune sykdommer. ME/CFS utløses ofte etter infeksjoner, det er klar overvekt av kvinner, og det synes å være en genetisk predisposisjon.
Les mer om forskningen her

Powered by Labrador CMS