
Sjelden krefttype har økt med 30 prosent
Kreftregisteret følger nøye på økningen i antallet tilfeller av kreft i skjoldbruskkjertelen, og særlig hos kvinner.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kreftregisteret la frem sin statistikk for 2015 forrige uke. Flere kreftformer viser en økt forekomst, og én av dem er kreft i skjoldbruskkjertelen. Dette er en av de krefttypene som Kreftregisteret følger nøye med på, og spesielt økningen hos kvinner.
Høyest hos kvinner
Tall Dagens Medisin har fått fra Kreftregisteret viser at i siste femårs-periode, sammenlignet med forrige fem-årsperiode, har økningen i antallet tilfeller per 100.000 innbygger vært på 30,6 prosent for kvinner og på 25,1 prosent for menn.
– Skjoldbruskkjertelkreft er uvanlig, men her ser vi en jevn økning som reiser noen spørsmål. Har noen leger begynt å screene aktivt mot denne kreftformen? Eller er økningen et resultat av et tilfeldige funn på grunn av økt bruk av ultralyd, CT eller MR i utredningen for andre sykdommer? spør direktør Giske Ursin i Kreftregisteret.
Tilfeldig oppdagelse
Overlege Kristin Helset ved Bryst- og endokrinkirurgisk avdeling på St. Olavs Hospital forteller at økningen i antallet tilfeller har vært større i andre land.
– Norge ligger ikke på toppen i denne sammenhengen, sier Kristin Helset til Dagens Medisin.
Hun mener økningen i krefttilfeller trolig skyldes økt røntgendiagnostikk og at kreften ofte oppdages tilfeldig.
– For eksempel kan kreft i skjoldbruskkjertelen ofte oppdages ved MR av nakke eller ved ultralyd av halskar, og vi finner også kreft hos pasienter som er på kontroll for annen type kreft. Selv om jeg ikke tror det er veldig utbredt i Norge, har jeg også hatt et par pasienter som oppdaget kreft etter å ha betalt privat for ultralyd av hele kroppen, sier Helset.
Overbehandling
De nye norske retningslinjene for behandling av kreft i skjoldbruskkjertelen er klare på at legene ikke skal overbehandle.
– Dette betyr mindre kirurgi, for eksempel bare operasjon av én side, at det ikke trengs å fjerne lymfeknuter, eller at det ikke er nødvendig med radiojod-behandling eller suppresjonsbehandling med stoffskiftehormon. Alt dette er nå inne i systemet for å sortere ut dem som ikke trenger mye behandling, og vi har nå gode kriterier for å plukke ut dem som trenger utbredt behandling, forteller Helset.
Hun legger til at screening ikke anbefales verken nasjonalt eller internasjonalt.
– Sør Korea har hatt screening for denne kreftformen, men jeg tror også de har sluttet, kommenterer Helset.
I fjor fikk 262 kvinner og 101 menn kreft i skjoldbruskkjertelen. Fem-årsoverlevelsen er på cirka 90 prosent.