LANGT FRA HVERANDRE: Verken Rune Frøyland i Akademikerne helse eller Anne-Kari Bratten i Spekter har planer om å fire på kravene.  Foto: Lasse Moe/Per Corneliussen
LANGT FRA HVERANDRE: Verken Rune Frøyland i Akademikerne helse eller Anne-Kari Bratten i Spekter har planer om å fire på kravene. Foto: Lasse Moe/Per Corneliussen

Ingen løsning i sikte

Ingen av partene i sykehusstreiken ser noen grunn til å ta initiativ til nye forhandlinger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mandag varslet Akademikerne helse at de fredag trapper opp streiken med 185 nye medlemmer. Slik håper fagforeningen å presse motparten tilbake til forhandlingsbordet.

– Ikke grunnlag for forhandlinger
Siden streiken ble et faktum onsdag i forrige uke har det ikke vært kontakt mellom partene, annet enn av ren praktisk art angående streiken.  

Ifølge Rune Frøyland, forhandlingsleder i Akademikerne helse, har de heller ingen planer om å kontakte Spekter for å be om nye forhandlinger.

– Vi avventer signal på at Spekter er villig til å komme oss i møte. Det har vi ikke fått. Så lenge arbeidsgiver er klare på at de krever styringsrett, er det ikke grunnlag for nye forhandlinger, sier Frøyland til Dagens Medisin.

– Ser ingen grunn til å ta initiativ
Heller ikke Anne-Kari Bratten, leder av Spekter, ser noen grunn til å kontakte arbeidstakersiden.

– Min dør er åpen, men fra vår side ser jeg ingen grunn til å ta initiativ til noen ny kontakt. Etter reglene er det tvungen mekling når en streik har vart i 30 dager. Vi får håpe streiken har funnet sin løsning innen da. Men så lenge Legeforeningen står steilt på sin løsning, ser jeg ikke hva det skulle være, sier Bratten til NTB.

Dermed ser det ut til at flere pasienter må forberede seg på at avtalte timer på poliklinikker blir utsatt i tiden fremover. Akademikerne har forberedt legene på at denne streiken kan bli rekordlang, også lenger enn streiken i 2008 som varte i 22 dager.

Legestreikene i 2007 og 2008 ble løst etter at partene satte seg til forhandlingsbordet, uten at det var behov for tvungen lønnsnemnd.

Årets streik dreier seg om arbeidstid. Spekter mener dagens tariffavtale gir rom for å planlegge vaktlistene på andre måter enn ved rullerende planer, noe Legeforeningen nekter.  

Les også: Forstår ikke legenes bekymring

Kan bli flere streiker
Denne uken sitter Bratten i meklinger med blant annet Vinmonopolet, Flytoget og ulike studentsamskipnader. Dersom meklingen ikke fører fram, har arbeidstakerorganisasjonene varslet streik fra lørdag morgen. Dermed kan det bli flere streiker som Bratten må håndtere.

Powered by Labrador CMS