Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
VIDEOKAMPANJE: «Slitne leger er farlige leger», er budskapet fra Yngre legers forening i videoene som nå spres i sosiale medier. Skjermdump fra YouTube

Høy temperatur før megling

Legene er frustrerte over vaktplan-endringer, mens Spekter sier de er «overrasket» over den hissige stemningen.

Publisert: 2016-08-30 — 12.34
Denne artikkelen er over seks år gammel.

Mandag og tirsdag neste uke møtes Spekter og Legeforeningen til megling, etter at forhandlingene brøt sammen i vår. Uenigheten dreier seg om organisering av legenes vaktplaner.

Bakgrunnen er at Spekter vil avvikle ordningen med rullerende turnus for legene, og heller gå over til en kalenderturnus som kan justeres etter sesongbehov. Legeforeningens president Marit Hermansen mener dette vil føre til uforsvarlige arbeidstidsordninger som rammer pasientsikkerheten.

Spekter-sjef Anne-Kari Bratten mener derimot at kjernen i konflikten er at legene er redde for å miste lukrative 20.000-kronersvakter.

Les også: – Ikke ulovlig, tariffstridig eller umoralsk

«Søppelfylling»
Debattklimaet mellom partene har hardnet til. Ifølge Dagens Næringsliv har blant annet en tillitsvalgt i Legeforeningen favorittmarkert en twittermelding der Spekter-leder Anne-Kari Bratten omtales som «søppelfylling».

Til Dagens Næringsliv har Bratten uttalt at oppførselen er «langt over grensen» og et uttrykk for en umoden fagforeningskultur.

Legeforeningen sier legenes opptreden må sees i lys av frustrasjon og en aggressiv oppførsel fra Spekter i mediene.

– Mange leger føler seg fortvilet og frustrerte fordi Bratten ikke synes å ville diskutere hva dette handler om; som er forsvarlighet og pasientsikkerhet i en stadig økonomisk trangere sykehushverdag, sier Christer Mjåseth, leder av Yngre legers forening (Ylf).

– Slitne leger er farlige
Organisasjonen har publisert to informasjonsvideoer på YouTube, der Kristin Kornelia Utne, lege og tillitsvalgt i Ylf, forklarer hvorfor de mener det er uforsvarlig å innføre individuelle arbeidsplaner.

«Slitne leger er farlige leger», understrekes det i videoene, som er delt over 1000 ganger på Facebook og Twitter. Dette er rekord, ifølge Ylf.

– Denne saken kan være vanskelig å forstå, men tariffoppgjøret er avgjørende for kvaliteten på sykehusene i Norge fremover, sier Mjåset om bakgrunnen for videoene som nå spres på sosiale medier.

– Blir tøff megling
– Spekter-sjefen mener dere er redde for å miste vakter som lønnes med inntil 20.000 kroner. Synes du det er rimelig inntjening?

– Jeg har aldri fått så mye for en vakt. Vi har et fremforhandlet system basert på de videste arbeidstidsrammene i norsk arbeidsliv. Spekter avslo under forhandlingene vårt forslag om å se på de økonomiske elementene. Men vi kan ikke rasere en kollektiv ordning som skal beskytte våre arbeidstakere som jobber langt utover det arbeidsmiljøloven tillater, sier Mjåset.

– Vi kan ikke avtale slike unntak for våre medlemmer og samtidig gi arbeidsgiver mulighet til individuelt å forhandle arbeidstid. Det åpner opp for utilbørlig press på hver enkelt arbeidstaker, og det blir umulig for oss å etterkontrollere arbeidsplanene, sier Mjåset.

– Jeg tror det blir en tøff megling. Motparten har på egen hånd begynt å praktisere tariffavtalen annerledes. Det er svært alvorlig for partssamarbeidet på lang sikt.

Vil videreføre tariffavtalen
Gunnar Larsen, kommunikasjonsdirektør i Spekter, sier de håper på et godt forhandlingsklima.

– Vi oppfatter ikke sosiale medier, og særlig Twitter, som en egnet kanal mellom partene generelt, og i hvert fall ikke i krevende forhandlingsprosesser og inn mot en meglingsinnspurt. Vi har tro på å ta i bruk ordinære prosesser og kanaler som er vanlig blant partene i arbeidslivet. Vi håper nå på en konstruktiv mekling som gjør at vi unngår streik i sykehusene, som jo vil ramme en uskyldig tredjepart, nemlig pasientene, sier Larsen.

Han sier den høye temperaturen overrasker arbeidsgiverforeningen.

– Vi hadde hatt større forståelse for høy temperatur hvis det var vi i Spekter som hadde foreslått mange endringer. Men etter krevende forhandlinger og mekling i 2014 mente vi at tiden ikke var moden til å gå en ny runde med større endringer i dette hovedoppgjøret. Derfor har vår posisjon vært at tariffavtalen videreføres som i dag, sier Larsen.

Spekter: rom for endringer
Han mener dagens tariffavtale gir rom for å planlegge arbeidstiden på ulike måter.

– Det har skjedd mye i driften av norske sykehus siden helseforetaksreformen i 2002, blant annet økende krav fra befolkningen og myndighetene. For eksempel ba departementet i oppdragsdokumentet de regionale helseforetakene om å ha en planleggingshorisont for bemanning ved poliklinikkene på minimum seks måneder. Dette kan medføre behov for å planlegge legenes arbeidstid på andre måter enn ved rullerende planer. Der hvor det er forsøkt andre arbeidsplaner er det gjort i tett dialog med tillitsvalgte og verneombud, påpeker Larsen. 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Egel 01.09.2016 21.35.19

  Hvis en vakt er henhold til lovverket, noe som forutsettes kan man maksimalt gå 19 timer aktiv vakt. Definerer også en vakt til å være innenfor et døgn. Legger man til grunn gjennomsnittlig minimum basislønn I Norge er den ca 710000. Vakant timelønn er 0,13 % av basislønn, altså 923 kr. Ergo gir det en total en total lønn på 17537 kr. Men nå er ikke reell ekstralønn for vakten utregnet. Vanlig timelønn er 359 kr med den basislønn. Legger til grunn at 14 timer av vakten er mellom 17-07, slikt vakttillegg kommer i tillegg på de timene. Vakttillegg varierer men legger til grunn 0,027% pr time av basislønn. Da koster en vanlig vakt arbeidsgiver 6821+2684=9505. Altså det en lege tjener ekstra på en vakant eller det arbeidsgiver betaler ekstra for at noen kan ta vakansvakten på 19 timer er 8032kr. Det er langt under spekters anslag og utregningen er worst case siden fåtallet overleger går slike vakter og lis har mye lavere basislønn. Ergo spekter villeder folket!

 • ovl 31.08.2016 16.48.21

  1000 kr i timer er jo helt hinsides! Her på sykehuset får en overlege totalt 553 kr per time i lønn ved uforutsett overtid eller utrykkning på vakt både dag og natt, Vanlig timelønn ligger endel lavere. Og det gjelder legespesialister med totalt 13,5 års utdannelse (turnus og spesialistutdannelse inkludert), flere års annsiennitet og stort ansvar.

 • Lege 30.08.2016 20.52.24

  Nå må sykehuslegene sette ned foten! Jeg støtter dere hundre prosent. Hilsen allmennlegekollega

 • Feil 30.08.2016 18.50.45

  Ja, individuell praksis er nok ikke helt, bra... Dersom man er sliten og ganske så, rar... http://www.aftenposten.no/meninger/Hvorfor-jeg-flykter-fra-yngre-leger--Vetle-Lid-Larssen-588270b.html

 • Maria 30.08.2016 17.01.12

  Jeg vil tro Spekter sikter til saker som denne http://www.dagbladet.no/2015/10/29/nyheter/innenriks/arbeidsliv/lonn/leger/41722846/ Jeg vil tro at dette er basert på en 14- eller 19-timers vakt. Skulle jo egentlig bare mangle at en med såpass langt utdanning og ikke minst så mye ansvar får en knapp 1000-lapp i timen på en helligdag.

 • Lege 30.08.2016 16.51.44

  Specter bruker informasjonsmedarbeidere for å formulere seg. Slik det også er vanlig i politikken. Da sier de det som høres bra ut, uavhengig av relaitetene bak. De fleste lar seg lure av fine formuleringer og tar seg ikke bryet med å undersøke fakta.

 • Odd Bjørn Salte 30.08.2016 15.44.53

  "Der hvor det er forsøkt andre arbeidsplaner er det gjort i tett dialog med tillitsvalgte og verneombud, påpeker Larsen" Det er tydelig at partene i forhandlingene har et ganske ulikt syn på hva en dialog innebærer. I Østfold har individuelle arbeidsplaner, som er et betydelig avvik fra etablert praksis, blitt innført på tross av massive protester fra både tillitsvalgte, ansatte og verneombud. Det har vært tilsvarende reaksjoner andre steder. Dersom Spekter kaller dette en tett dialog er det vanskelig å se for seg hva de mener med at de "håper på et godt forhandlingsklima".

 • Christian Grimsgaard 30.08.2016 14.37.58

  Som Mjåset har jeg aldri mottatt noe i nærheten av beløpet Bratten nevner. I mitt vaktlag som driver med skader i overekstremitet og avkappede legemsdeler gis vi omlag 4000 for en bakvakt fra 17 til 07. Det er imidlertid viktig å være klar over at dette er arbeid som kommer på toppen av en 50 timers arbeidsuker. Jeg kjenner ikke til vaktordninger som Bratten beskriver, og hvis dette var Spekters agenda skulle en tro at de ville diskutere dette i forhandlingene. De har imidlertid ikke vært villige til dette. Å omtale noen som søppelplass tar vi naturligvis sterkt avstand fra. Etter det jeg kjenner til har heller ingen leger gjort dette, men derimot har en lege re-tweetet en melding hvor en annen yrkeskategori i helsevesenet brukte denne særdeles uheldige karakteristikken. Det er viktig å holde seg til saken, og unngå denne dreiningen mot person-fokus og karakteristikk. Dette gjelder også for Spekter som anklager tillitsvalgte for å fare med "usannheter"

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!