KJEMPET FOR Å BEHOLDE VAKTPLANER: Streikende under en markering fremfor Stortinget mens streiken pågikk tidligere i høst. Arkivfoto: Per Corneliussen Foto:

Vurderer klage etter streikeforbud

Akademikerne vurderer å klage den norske regjeringen inn for Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) etter at de grep inn i sykehusstreiken.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Bruk av tvungen lønnsnemnd er omstridt og kritisert, og Norge har ved flere anledninger fått kritikk av Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) for inngrep i arbeidskamp. Senest i sommer fikk regjeringen kritikk for å ha stoppet vaskeristreiken i 2014 med tvungen lønnsnemnd.

Nå vurderer Akademikerne å klage sykehusstreiken inn til den internasjonale organisasjonen.

– Vi vurderer å klage til ILO for manglende bruk av dispensasjoner som kunne gitt et redelig og tydelig streikepress mot arbeidsgiver. Men vi ser at når streiken har lang varighet eller at mange leger tas ut, så nedsettes forbud mot streiken. Staten, som er sykehuseier, kunne valgt å benytte dispensasjoner for å gjøre streikeretten mer reell, men det har de ikke gjort, sier Rune Frøyland, leder i Akademikerne helse.

– Sjokkerende
– Det er dette som sjokkerer meg mest med denne streiken. Vanligvis ville klinikkledere søkt om dispensasjoner, men under denne streiken har det gått ut sentrale dirigeringer om at det ikke skal søkes dispensasjoner. Da er streik i sykehus ganske kontrollert av arbeidsgiver, og man fratar folk streikerett. Vi vet at å nekte dispensasjoner fører til tvungen lønnsnemnd.

– Hvordan skal vi kunne drive rettferdig lønnskamp i sykehusene fremover?, spør Frøyland.

Først etter at saken er behandlet i Rikslønnsnemnda, vil Akademikerne ta stilling til om de vil klage saken inn til Den internasjonale arbeidsorganisasjonen. Dersom de gjør det, håper de på medhold fra ILO i at dispensasjoner bør brukes i mye større grad, fremfor at streiken stanses.

Les også: Streike-løsning neppe klar før neste år

– Elementer av fagforeningsknusing
– Vi i Norge hevder at vi har fagforeningsdemokrati og ivaretar muligheter for fagforeningenes lønnskamp. I sykehusene er dette ikke gjeldende og svært begrenset, noe som har i seg elementer av fagforeningsknusing, uttaler Frøyland.

I perioden 1990 til 2012 ble seks av statens inngrep i arbeidskamper klaget inn for ILO, og ILO uttalte seg kritisk i samtlige saker. Det viser en Fafo-rapport om bruk av tvungen lønnsnemnd i Norge utarbeidet av forsker Åsmund Arup Seip. Ingen av disse streikene var i helsesektoren.

Det er Committee on Freedom of Association (CFA) som behandler klagene, og som kommer med en rapport hvor de gir en anbefaling til myndighetene dersom de mener rettigheter etter ILO-konvensjonene er krenket.

Kritikk mot Norge
I klagesakene har ILO lagt vekt på at inngrepene har kommet i sektorer som ikke kan regnes som samfunnsvesentlige tjenester, og at man i stedet for å forby streik kunne etablert en ordning med minimumsbemanning.

The European Committee of Social Rights (ECSR), den såkalte ekspertkomiteen under Den europeiske sosialpakten (ESP), har også reist kritikk mot norske myndigheters bruk av tvungen lønnsnemnd, ifølge Fafo-rapporten.

Powered by Labrador CMS