BÆREKRAFTIG INNOVASJON. David Andrew Quist (t.v.) og Chris Snyder demonstrerer NoMy-forskning til Anne Elisabeth Bull i DOGA.

Foto: Sverre Jarild

Milliondryss til fire helseinnovasjoner

Desentraliserte blodprøver. Digital gruppebehandling for pasienter med lettere psykiatriske plager. En robotarm som gir bedre grep. Et verktøy som avslører ineffektive sykehussystemer. Disse fire helseteknologiprosjektene får nå innovasjonsmidler fra DOGA.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er veldig, veldig viktig for oss, sier Saeid Hosseini, daglig leder i Vilje Bionics til Dagens Medisin.

Selskapet får 550.000 kroner for å videreutvikle sitt motoriske eksoskjelett. Prosjektstøtten fra DOGA skal bidra til utviklingen av et gripehjelpemiddel som skal være en del av eksoskjelettet og skal hjelpe pasienter og eldre med nedsatt gripefunksjon.

Totalt to millioner kroner skyter Design og arkitektur Norge (DOGA) inn i prosjektene til Genitan, Nordic Neurotech, Vilje Bionics og Medlytic gjennom Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP). Pengene skal sørge for at innovasjonsprosjektene tuftes på designmetodikk og brukerstudier, skriver DOGA i en pressemelding.

BRUKER DESIGN. Vilje Bionics samarbeider med EGGS Design for å gjøre eksosjelettet mindre mekanisk og mer humant i uttrykket. Foto: Sverre Jarild

– Designdrevet innovasjon betyr bedre og mer bærekraftige produkter og tjenester. Nettopp dette trenger vi mer av i omstillingen av norsk næringsliv, sier prosjektleder Anne Elisabeth Bull i Design og arkitektur Norge (DOGA).

86 bedrifter søkte om 42 millioner kroner til prosjekter verdt 88 millioner.

– Denne tildelingen gir oss mulighet til å involvere dyktige designere og ortopediingeniører i arbeidet videre. Vi lager et hjelpemiddel for mennesker, og med Eggs Design og Blatchford avd. Arendal på laget kan vi gjøre armen mindre mekanisk, og mer human i uttrykket. Vi vil at folk skal være stolte av å bruke produktet vårt, sier Hosseini.

Vilje Bionics samarbeider blant annet med helsepersonell fra Oslo kommune for utprøving i praksis.

Dette er Designdrevet innovasjonsprogram:

Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) skal sikre bedre og mer samfunnsnyttig innovasjon gjennom bruk av designmetodikk i idéutviklingsfasen av nyskapingsprosjekter.DIP skal bidra til ny kompetanse om designdrevet innovasjon – og lede til nye produkter, tjenester, prosesser eller organisasjonsformer.Designdrevet innovasjon gir dyp forståelse av kunder og brukere og kan bidra til høyere salg, økte markedsandeler og nye bruksområder og kundegrupper.Siden 2009 har Design og arkitektur Norge (DOGA) delt ut 97,5 millioner kroner til totalt 244 prosjekter.

– Vi har fortsatt en god del utviklingsarbeid igjen, men vi planlegger å ha et godt fungerende produkt på markedet om to til tre år.

Disse selskapene får støtte fra DOGA: 

Nordic Neurotech: Støtte til å satse på digitale grupperom for pasientbehandling (500.000).

Medlytic: Støtte til å skape en løsning som kartlegger brukere og innkjøperes behov ved anskaffelse av digitale systemer (450.000 kroner). 

Vilje Bionics: Utvikle et hjelpemiddelkonsept (550.000 kroner).

Gentian: Lage et system for bedre lokal håndtering av blodprøver (500.000 kroner). 

Dagens Medisin samarbeider med Medlytic om podcastserien «Helsegründerne».

Powered by Labrador CMS