VARME HENDER: – Helsepersonellkommisjonens diskusjon rundt et større samfunnsbidrag for flere varme hender som en ny «siviltjenesteplikt», er betimelig, mener artikkelforfatteren

Ikke tid til handling i dagens helsevesen

Slik helsemyndighetene handler nå, synes det stort sett ikke å være vilje eller evne til å følge Helsepersonellkommisjonens anvisninger. Mange av myndighetenes handlinger går stikk i strid med utvalgets anbefalinger.

Publisert Sist oppdatert
Axel Wannag

UTVALGET BAK rapporten «Tid for handling» gir klare anvisninger på hvordan dagens situasjon kan stabiliseres med flere pasienter per helsepersonell.

Hvorvidt dette er mulig å få til i praksis, er mer tvilsomt.

ALVORLIG SVAKHET. Slik helsemyndighetene handler nå, synes det stort sett ikke å være vilje eller evne til å følge Helsepersonellkommisjonens anvisninger. Mange av helsemyndighetenes handlinger går stikk i strid med utvalgets anbefalinger.

Dessuten har «Tid for handling» en sentral alvorlig svakhet. Ut ifra hovedkonklusjonen om at «helsepersonell må kunne arbeide mer effektivt for å kunne ivareta flere pasienter enn i dag», er det ubegripelig at utvalget ikke problematiserer de fysiske arbeidsforholdene ved våre sykehus.

MOT EN STØRRE KRISE? At våre sykehus nå, under helseforetaksmodellen, bygges for små og for trange til effektivt arbeid, er dokumentert til det kjedsommelige i mange år.

Hvorfor utvalget ikke har tatt opp dette helt sentrale forholdet, vites ikke.

Vi trenger dessverre en plan B for fremtiden helse- og omsorgstjenestene går inn i

Sykehusene og kommunenes omsorgstjenester synes derfor å gå jevnt og stødig mot en større krise enn den vi – og kanskje omsorgtjenesten mest – kjenner i dag,

GI OSS EN PLAN B! Utvalgets diskusjon rundt et større samfunnsbidrag for «flere varme hender» som en ny «siviltjenesteplikt» er derfor meget betimelig. Selv om utvalget ikke går inn for ordningen nå, vil behovet for flere henderi eldreomsorgen høyst sannsynlig presse seg frem. I dag er mangelen mer enn veldokumentert. Derfor bør det allerede nå arbeides videre med mulighetene for et større samfunnsbidrag.

For helse- og omsorgstjenestene trenger vi dessverre en backup-plan – en plan B – for fremtiden vi går inn i.

Tilleggsopplysning: Artikkelforfatteren oppgir ingen interessekonflikter ut over at han var fagansvarlig overlege i Arbeidstilsynet i 20 år, inntil han gikk av med pensjon i 2013.

Dagens Medisin, fra Kronikk- og debattseksjonen i 05-utgaven.

Powered by Labrador CMS