
2% av legene tar 25% av potten
2 prosent av legene i USA står for om lag 25 prosent av utbetalingene fra Medicare.- Slik er ikke situasjonen i Norge, sier administrerende leder Torfinn Aanes i LIS.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Medicare har i år offentliggjort den mest detaljerte statistikken i sin 50-årige historie. Den viser at en ørliten andel av 880 000 leger i USA forbruker en firedel av en total pott på 77 milliarder dollar, om lag 450 milliarder kroner.
25 prosent av legene står for 52,1 prosent av utbetalingene, mens de 75 prosentene nederst på listen mottar under 25 prosent av midlene.
Øyekirurgi på topp
Øyeleger topper listen, spesielt de som behandler makulardegenerasjon hos eldre. Blant annet mottok én øyespesialist i Florida alene 21 millioner dollar fra Medicare. Kreftbehandling og kardiologi står også for en høy andel av utbetalingene.
Statistikken omfatter legebesøk, undersøkelser og annen behandling under den såkalte Medicare Part B, og den gjelder også noen andre helseprofesjoner enn leger. Den omfatter ikke utbetalinger til sykehus og andre institusjoner. Tidligere har den amerikanske legeforeningen forhindret publisering av en slik detaljert statistikk, men nå publiseres tallene etter avgjørelse i en føderal domstol i fjor.
Ulik statistikk i Norge
Administrativ leder Torfinn Aanes i Legemiddelinnkøpssamarbeidet (LIS) sier til Dagens Medisin at det er vanskelig å sammenligne statistikk for behandling i USA og Norge. - Men det er ikke slik i Norge at 2 prosent av legene bruker 25 prosent av helsebevilgningene, sier han.
Derimot kan Aanes gi noen tall som viser hvor de store summene innen legemiddelbruk går:
I 2014 kommer Helse-Norge ifølge prognosene til å bruke ca 20 milliarder kroner på legemidler. TNF-hemmere vil ta nærmere to milliarder kroner, med andre ord ca. 10 prosent. Kreftbehandling vil i år trenge legemidler for 1,5 milliarder. Nevrologer som behandler MS, bruker ca 500 millioner kroner årlig.
Sykehusstatistikk i Norge
- Fagmiljøene for disse behandlingene er ikke store i Norge, og bruken av ressursene er annerledes her enn i USA. I Norge avgjør legemiddelkomiteer ved sykehusene innkjøp av legemidler, og det er sykehusene vi har oversikt over, sier Aanes.
Helsedirektoratet har god oversikt over Helfos refusjonsutbetalinger, mens tallene for innsatsstyrt finansering (ISF) er på institusjonsnivå og ikke på legenivå, opplyser avdelingsdirektør Erik Hviding i Helsedirektoratet.