– Jeg mener virkelig at det finnes mer enn nok kunnskap om hvor skoen trykker, til å komme med endringer som kan effektueres rimelig raskt, sier fastlege Tor Magne Lund Foto: Privat

Foto:

Fastlege om ekspertutvalget: – Jeg mistenker at dette er en politisk sjonglering

– Jeg mener virkelig at det finnes mer enn nok kunnskap om hvor skoen trykker, til å komme med endringer som kan effektueres rimelig raskt, sier fastlege Tor Magne Lund.

Publisert

Torsdag ble det klart at regjeringen nedsetter et «hurtigarbeidende ekspertutvalg» for å styrke fastlegeordningen, og peker på statsbudsjettet for 2024 for å løse «de store utfordringene» i fastlegeordningen.

Nyheten om ekspertutvalget som skal levere sin endelige rapport 15. april neste år, blir ikke godt tatt mottatt av fastlege Tor Magne Lund ved Holmenelegene i Asker.

– Jeg stiller meg spørrende til behovet for dette ekspertutvalget. Det finnes så mye kunnskap om problemene. Og det har kommet så mange innspill fra tunge fagmiljøer og kompetente fagpersoner, at kunnskapsgrunnlaget man trenger for å kunne finne effektive tiltak foreligger allerede, sier han til Dagens Medisin. 

– Jeg mistenker at dette er en politisk sjonglering, hvor de trenerer å gjøre det som er nødvendig. Sånt blir vi fastleger forferdelig lei av, legger han til. 

– Ingen ting nytt i mandatet 

Han har lenge vært frustrert over utviklingen i fastlegeordningen og mangelen på tiltak for å gjøre noe med problemene. Da det ikke kom noen ekstra midler til ordningen i revidert nasjonalbudsjett i mai, skrev han et åpent brev til helseminister Ingvild Kjerkol (Ap)

– Det er ingen ting i mandatet som det ikke har vært et enormt fokus på allerede. Det er ingen ting nytt de ber om en vurdering av. Alt har vært i søkelyset nå gjennom flere år. Det er ropt varsku fra mange hold. Det er skreket høyt fra fastlegene selv. Alle har sagt at her må det gjøres noe raskt, sier han.  

Lund understreker at det haster med tiltak både med tanke på å rekruttere nye leger til yrket og for å beholde de fastlegene som er i ordningen i dag.

Den erfarne fastlegen medgir at han selv blir fristet til å forlate yrket.

– Men jeg har en ekstrem samvittighet overfor mine 1750 pasienter, sier han.

Han forteller at han har hatt 30-40 studenter innom sin praksis i løpet av årene han har praktisert. 

– Jeg tror kun to av dem har blitt fastleger. De ser hvor flott fagfeltet er, men innser at det er uforenelig med normalt familieliv, sier han og fortsetter: 

– Nå har jeg hatt student her i to uker, en fantastisk lege. Men hun er 24 år og skal etablere seg. Sånn som det er nå, kan hun ikke ta en fastlegejobb når hun er ferdig med spesialiseringen. Det vil for henne være forferdelig vanskelig å etablere seg som fastlege. Det er synd for hun sa at hun hadde fått øynene opp for hvor givende det er å være fastlege. 

Les også: Fagdirektør i FHI skal lede ekspertutvalget

– Vi vet hvor skoen trykker

I lys av dette mener han ikke man bør vente på at et nytt ekspertutvalg skal komme med forslag til løsninger neste år. 

– Jeg mener virkelig at det finnes mer enn nok kunnskap om hvor skoen trykker, til å komme med endringer som kan effektueres rimelig raskt.

Oppdatert: I et intervju med Dagens Medisin avviser helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) at nedsettelse av et nytt ekspertutvalg er politisk sjonglering eller trenering. 

– Å redde fastlegeordningen og styrke den for fremtiden er et av mine og regjeringens viktigste politiske prosjekter. Vi skal levere friske midler i det kommende budsjettet og gjøre strukturelle endringer som gir innbyggerne en solid fastlegetjeneste i fremtiden, sier hun. 

Les hele intervjuet med Kjerkol her: Lover tiltak i statsbudsjettet for 2023 – men vil ikke si om basistilskuddet økes

Powered by Labrador CMS