– Dersom statsråden ikke kan avkrefte at det foregikk diskusjoner som kunne være avgjørende for vedtaket, bes han vurdere hvorvidt dette er i tråd med lovkravet om åpne styremøter, spør Senterpartiets Kjersti Toppe (innfelt). Styreleder i Helse Nord, Renate Larsen, sier det ikke skjedde noen styrebehandling av saker på bakrommet under styremøtet om Helgelands nye sykehusstruktur. Foto: Helse Nord/Arkivfoto

Ber helseministeren svare på hva Helse Nord-styret gjorde på bakrommet

Kjersti Toppe (Sp) vil vite hva som skjedde i den 50 minutter lange pausen i Helse Nords styremøte. Helse Nord-styrelederen sier det ikke foregikk styrebehandling av saker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Styremøtet den 18.desember der Helse Nord-styret vedtok sin anbefaling om at Helgeland skulle ha to sykehus på Helgeland, har fått mye oppmerksomhet. Både fordi saken om sykehusstruktur har skapt splid, men også fordi styret under behandlingen tok 50 minutter pause i et lukket rom, for å så å komme med sitt vedtak like etter denne pausen.

Helsepolitisk talsperson for Sp, og medlem i Stortingets helse og omsorgskomite, Kjersti Toppe, krever nå at helseminister Bent Høie (H) redegjør for hva som faktisk ble diskutert i den 50 minutter lange pausen.

I et skriftlig spørsmål i Stortinget skriver stortingspolitikeren:  

–  Uavhengig av om man er enig eller uenig i den sykehusstrukturen styret vedtok, bør man kunne forvente at diskusjonene foregår i åpne rom og at styremøtene avvikles i tråd med loven, skriver Toppe.

Hun ber helseministeren «avkrefte at spørsmål av betydning for Helse Nords vedtak om Helgelandssykehuset ble diskutert av styret bak lukkede dører, og mener han eventuelt at en slik styrebehandling er i tråd med helseforetakslovens krav om åpne styremøter?», og videre:

– Dersom statsråden ikke kan avkrefte at det foregikk diskusjoner som kunne være avgjørende for vedtaket, bes han vurdere hvorvidt dette er i tråd med lovkravet om åpne styremøter.

Styrelederen: –  Ingen styrebehandling på bakrommet

På spørsmål fra Dagens Medisin om hva styret drev med på bakrommet i 50 minutter, svarer styreleder Renate Larsen følgende:

– Jeg har flere ganger vært tydelig på at det ikke foregikk saksbehandling i pausen. Vi hadde hatt styremøte i syv timer, og kommet så langt som det var mulig. Før den siste sesjonen så sa jeg at nå diskuterer vi struktur og lokalisering, og så trekker styret seg tilbake. Jeg prøvde å være tydelig på hvordan prosessen ville være. Det var også blitt klart før vi tok pause at flere ønsket å fremme alternative forslag til vedtak.

– Det som ble gjort på bakrommet var avklaring av hvilke alternative forslag som forelå, og de som fremmet dem fikk bruke tid på å formulere disse. Forslagene ble tatt opp på en skjerm så alle kunne få sett dem når vi kom tilbake fra pausen.

– På do, drakk kaffe, og pratet
– Jeg måtte videre bruke tid på å få oversikt over rekkefølgen på voteringen og hvordan jeg skulle lede møtet videre. Folk synes det er rart at vi brukte 50 minutter men styremedlemmene var slitne, og hadde sittet i syv timer med NRKs lamper på oss. Og folk gikk på do, og drakk kaffe og pratet. Men det var ikke saksbehandling som foregikk på bakrommet, sier Larsen til Dagens Medisin.

–  Det at styremedlemmer legger frem forslag de ønsker å fremme er ikke styrebehandling?

–  Nei, det er det ikke, det var alternative forslag til vedtak som de hadde signalisert ville komme og vi behandlet dem ikke på bakrommet, sier Larsen.

– Jeg synes også det er riktig å påpeke at Helse Nord har et veldig erfarent styre. Mange av styremedlemmene har sittet lenge, og der er folk som til daglig jobber med offentlighetsloven, for eksempel er det en kommuneadvokat der.

–  Men dere går inn et lukket rom og kommer ut etter 50 minutter med en annen avgjørelse, peker Toppe på?

–  Vi hadde ikke tatt noen avgjørelse før vi tok pausen. Alle som har fulgt denne saken skjønner at det sto mellom at det skulle bli ett eller to sykehus. Det ble ikke et «helt nytt vedtak», som Toppe viser til. Det var veldig bygget på det som Helse Nord-direktør Lars Vorland hadde lagt frem, men tydelig på at styret ønsket å påpeke at det skulle være et hovedsykehus og hvor dette skulle ligge.

Powered by Labrador CMS