HAR STRUKKET SEG: – Både regjeringen og partene har strukket seg langt for å komme til enighet, sier arbeids- og inkluderingsministeren Marte Mjøs Persen.

Har blitt enige om særaldersgrensene 

Halvparten av alle ansatte i helseforetakene har særaldersgrense. Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) forteller om enighet om pensjonsregler for denne gruppen. 

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen og partene i offentlig sektor er enige om pensjonsreglene for yrkesgrupper som har særaldersgrenser. Avtalen gjelder over 200.000 arbeidstakere.

– Både regjeringen og partene har strukket seg langt for å komme til enighet. Jeg er stolt av arbeidet som vi har gjort sammen og den avtalen vi har fått til, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i en pressemelding.

Den nye avtalen tar hensyn til at nordmenn lever lenger og derfor må jobbe lenger, men samtidig at grupper med særaldersgrenser går av tidlig, ifølge departementet.

Samtalene regjeringen har hatt med KS, Spekter, LO, Unio, Akademikerne og YS, startet i juni.

Bakgrunnen er den nye offentlige tjenestepensjonen som gjelder alle offentlig ansatte som er født i 1963 eller senere. Reglene som det nå er enighet om er nødvendige supplerende regler for grupper som har særaldersgrenser.

Fakta om særalder

  • Aldersgrensen i staten er 70 år, men aldersgrensen kan for enkelte stillinger være lavere. Det kalles særaldersgrense.
  • Særaldersgrenser er for ansatte i stillinger der tjenesten stiller spesielle krav til psykiske eller fysiske egenskaper som svekkes ved alder, eller at stillingen medfører stor belastning.
  • Rundt 10–15 prosent av ansatte i staten, 30 prosent i kommunene og 50 prosent i helseforetakene har særaldersgrense. Samlet utgjør det over 200 000 offentlig ansatte, nesten én av tre offentlig ansatte.
  • I dag har følgende yrkesgrupper særaldersgrense: politi, brannfolk og forsvarsansatte (60 år), kriminalomsorgen (63 år) og helsepersonell (65 år).
Powered by Labrador CMS