BARE TESTET PÅ MUS: Og når studien kommer til mennesker er enda ikke sikkert. Illustrasjonsfoto.

Foto: GettyImages

Nå utvikles vaksinen mot urinveisinfeksjon

Hver femte norske kvinne har hatt en eller flere urinveisinfeksjoner. Nå har forskere i Texas bestemt seg for å gjøre noe med behandlingen av denne sykdommen. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Sjansene er som kjent store for å få urinveisinfeksjon igjen, når du først har fått det. Det er det som kalles tilbakevendende urinveisinfeksjon.  

Den vanligste behandlingsformen mot dette er antibiotika. Akupunktur har også blitt prøvd ut.

Først og fremst en kvinnesykdom
Men både forskere og myndigheter blir stadig mer opptatt av å redusere bruken av antibiotika blant annet på grunn av antibiotikaresistens. Nå mener forskere at de kan vise til lovende resultater med en vaksine – tross at den bare er testet på mus.

– Tilbakevendende urinveisinfeksjon er først og fremst sett på som en kvinnesykdom, sier forsker Nicole De Nisco ved Universitetet i Texas i en pressemelding, gjengitt av forskning.no.

Hun er en av forskerne bak den nye vaksinen.

– Selv om det er vanlig, spesielt hos kvinner som har vært gjennom overgangsalderen, er det noe kvinner selv snakker lite om, sier hun.

Her kan du lese selve studien

Hun understreker også at når pasienter først får antibiotikaresistens, så vil det til slutt ikke være flere alternativer.

Helcellevaksine
Det er dog en utfordring å utvikle selve vaksinen. Det er vanskeligere å lage vaksiner mot bakterier, som er større og mer kompliserte enn virus. Urinveisinfeksjon skyldes som regel infeksjon av bakterien E. coli.

– Samme type bakterie kan også finnes i et stort antall varianter, som også kan gjøre det vanskelig å lage en vaksine som vil passe for et bredt utvalg av alle sammen, sier immunolog og professor Anne Spurkland, til forskning.no.

Hun forklarer videre at den nye vaksinen er en helcellevaksine – noe som betyr at hele bakterien brukes til vaksinen. Dette har ikke lykkes tidligere fordi vaksinen raskt ryddes av veien av medfødte immunceller, slik at de cellene som skal lage antistoffer, ikke får nok å «arbeide med» i lang nok tid.

Forskerne fra Texas har imidlertid løst dette problemet.

De plasserer bakteriene i et slags «nano-bur» der de holder cellene fanget og beskyttet. Da får ikke de medfødte immuncellene slippe til og heller ikke fjernet dem, forklarer Spurkland.

– Dermed blir bakteriene i vaksinen værende i kroppen i lenger tid, og det tilpassede immunforsvaret får anledning til å lage antistoffer som kan beskytte mot infeksjon, sier hun.

Powered by Labrador CMS