Vitaminstoff demper betennelsesreaksjon

Stoff fra vitamin A kan dempe den voldsomme betennelsesreaksjonen som er forårsaket av store mengder bakteriestoff i en immuncelle.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette fremgår av doktoravhandlingen til lege og forsker Ingrid B. Moss Kolseth, som forsvarer sine funn under en disputas 20. august ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet.

Betennelsen driver mye av sykdomsprosessen
Moss Kolseth og hennes medarbeidere har studert hvordan betennelser i blod og hvite blodceller kan endres ved hjelp av et stoff som kommer fra vitamin A. Hun har samtidig stett nærmere på hvordan kikkhullskirurgi ved tykktarmskreft og transplantasjon av bukspyttkjertel til pasienter med diabetes påvirker betennelsessituasjoner.

I avhandlingen «Acute and chronic inflammatory responses in monocytes and whole blood» studerte forskeren ulike situasjoner der betennelse kan forårsake skade. Det var da hun oppdaget at et stoff som kommer fra vitamin A kan dempe den voldsomme betennelsesreaksjonen forårsaket av store mengder bakteriestoff i en immuncelle.

– I blodforgiftning er det vertsresponsen – altså betennelsen – som driver store deler av sykdomsutviklingen, forklarer Moss Kolseth, ifølge en pressemelding fra Medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO).

Skilles ut ved kontakt med bakteriestoff
I blod fra pasienter som gjennomgikk kikkhullskirurgi viste forskerne den samme effekten. I en type hvit blodcelle har de også vist at det sukkerholdige proteinet serglycin som kan binde seg til stoff som øker betennelsen, finnes inne i cellene og blir skilt ut ved kontakt med bakteriestoff.

Pasientene som gjennomgikk kikkhullskirurgi viste seg også å ha endret immunforsvar etter operasjon, noe som varte i minst tre dager. Dette kan være med på å forklare hvorfor pasienter er utsatt for infeksjoner etter kirurgi. Høyt blodsukker viser seg å påvirke deler av immunforsvaret, heter det i pressmeldingen.

Fant høyere blodsukker og flere betennelsesmarkører
Legen studerte også effekten av lengre tids normalt blodsukker som følge av samtidig nyre- og bukspyttkjerteltransplantasjon hos pasienter med diabetes og nyresvikt.

Pasientene ble sammenlignet med pasienter som ble nyretransplantert, og som dermed fortsatt var avhengige av insulin.

– De hadde høyere langtidsblodsukker enn den første gruppen og høyere nivå av betennelsesmarkører i blodet. Endringer i betennelsessystemet kan bidra til senkomplikasjoner hos personer med diabetes, understreker forskeren.

Powered by Labrador CMS