Illustrasjon: Getty Images

Foto:

Studie knytter genvarianter til økt covid-dødelighet

Amerikanske forskere har sett på både musemodeller og registerdata fra koronapasienter og funnet en sammenheng mellom varianter av APOE-genet og økt risiko for covid-dødelighet.

Publisert

Et spørsmål mange har stilt seg under pandemien, er hvorfor koronasmitte gir milde symptomer hos noen, mens andre blir alvorlig syke og dør av viruset. For selv om det er flere kjente risikofaktorer for alvorlig covid-sykdom, forklarer ikke disse alt.

NRK omtalte saken først.

I en studie som nylig er publisert i tidsskriftet Nature, har amerikanske forskere først vist at vanlige varianter av genet Apolipoprotein E – APOE2 og APOE4 – påvirker utfallet av covid-sykdom hos mus. Musene med disse to genvariantene hadde raskere sykdomsutvikling og høyere dødelighet sammenlignet med mus som hadde den mest utbredte genvarianten APOE3.

Deretter har de undersøkt APOE-genvarianter og overlevelse i data fra 13.000 covid-pasienter fra registeret UK Biobank.

Forskerne fant at personer med to kopier av enten APOE2 eller APOE4, hadde større sannsynlighet for å ha dødd av covid enn personer som hadde to kopier av APOE3.

«Våre funn tyder på at APOE-genotype delvis forklarer heterogeniteten i covid-19-utfall», konkluderer forskerne i Nature og peker på at det er behov for mer forskning.

Les også: Norsk studie: Flertall av pasienter med risiko-sykdommer blant norske covid-19-innlagte

230 millioner i verden

Rundt tre prosent har to kopier av APOE2 eller APOE4, noe som tilsvarer rundt 230 millioner mennesker på verdensbasis, ifølge en pressemelding fra The Rockefeller University.

– Det er tydelig at alder, kjønn og visse underliggende sykdommer, som diabetes, øker risikoen for skadelige utfall, men disse faktorene forklarer ikke fult ut spekteret av covid-utfall, sier en av forskerne bak studien, Rockefeller-professor Sohail Tavazoie i en pressemelding.

– Dette er første gang vi har sett en så vanlig genetisk variant knyttet til covid-dødelighet, fortsetter forskeren.

Les også: Norsk studie: Ingen forverring i hjertefunksjonen etter covid-innleggelse

– En slags forklaring

APOE-genotype er fra før kjent som en genetisk risikofaktor for Alzheimers sykdom og kardiovaskulær sykdom.

– Jeg tenker at studien gir oss en slags forklaring på hvorfor noen blir mer syke enn andre av covid, sier forsker og infeksjonslege Arne Søraas ved Oslo universitetssykehus til NRK.

Les også: Resultatet fra transtudien er klart: – Vi trodde nesten ikke våre egne øyne

Powered by Labrador CMS