MILLIONGAVE: Leder for Allforsk, Olav Thorsen, fikk overrakt sjekken på en million kroner fra NFA-leder Marte Kvittum Tangen i Bergen torsdag ettermiddag. Foto:
MILLIONGAVE: Leder for Allforsk, Olav Thorsen, fikk overrakt sjekken på en million kroner fra NFA-leder Marte Kvittum Tangen i Bergen torsdag ettermiddag. Foto:

NFA gir en million kroner til Allforsk

Leder Olav Thorsen i den Rogaland-baserte allmennmedisinske forskningsgruppen Allforsk sier gaven fra Norsk forening for allmennmedisin betyr enormt mye.

Publisert Sist oppdatert

Med milliongaven vil Norsk forening for allmennmedisin (NFA) understreke behovet for økt satsing på allmennmedisinsk forskning.

– For å vise at vi i styret i Norsk forening for allmennmedisin ser de dårlige kårene for allmennmedisinsk forskning, og det store behovet for å satse mer, gir vi en million kroner til et allmennmedisinsk forskningsmiljø, sier leder Marte Kvittum Tangen til Dagens Medisin.

– Nå forventer vi at staten også viser vilje og satser på allmennmedisinsk forskning, legger hun til.

Millionen er hentet fra overskuddet etter at NFA arrangerte Nordisk kongress i allmennmedisin (NCGP-22) i juni i Stavanger i fjor.

Ifølge Kvittum Tangen ble det en veldig vellykket kongress, som ikke kunne blitt gjennomført uten støtte fra de akademiske allmennmedisinske miljøene ved de fire allmennmedisinske universitetsmiljøene (AFE-ene) i Bergen, Trondheim, Oslo og Tromsø.

– For å styrke ett miljø valgte vi å gi gaven til Allforsk i Stavanger hvor hovedleder for kongressen, Olav Thorsen, har hatt en viktig rolle i veldig mange år.

– Oppmuntring

Leder for Allforsk, Olav Thorsen, som fikk overrakt sjekken på en million kroner i Bergen torsdag ettermiddag, sier gaven betyr enormt mye.

– Det er en veldig oppmuntring, sier han til Dagens Medisin.

Forskningsgruppen har eksistert i litt over ti år. Den ble startet med et ønske om å styrke allmennmedisinsk forskning i Rogaland, og i forbindelse med at det ble jobbet med å få en medisinutdanning ved Universitetet i Stavanger.

– Da var det behov for å få flere allmennleger til å forske og ta en doktorgrad, for å bygge opp kompetansen og ha nok folk til å undervise dersom det ble medisinutdanning på Universitet i Stavanger. Cirka 12 allmennleger har tatt doktorgrad de siste 10-15 årene, forteller han.

Ambisjonen om medisinutdanning i Stavanger ble imidlertid satt på vent etter at flertallet på Stortinget stemte ned et slikt forslag i fjor høst.

– Med de pengene vi har fått tidligere, har vi kunnet gi stipend til allmennleger som ønsket å starte en forskerkarriere eller begynne med en doktorgrad. Det er en veldig styrke for oss at vi med denne gaven får mulighet til å fortsette det arbeidet.

Han forklarer at forskningsgruppen foreløpig er knyttet til Stavanger universitetssjukehus (SUS), men at den etter hvert vil knytte seg til Universitetet i Stavangers avdeling for folkehelse.

– Ikke et innlegg i debatten

Kvittum Tangen understreker at gaven fra NFA ikke ment som et innlegg i debatten om hvor utdanningen eller forskningsmiljøene skal være.

– Siden kongressen ble arrangert i Stavanger, var mange derfra aktive i hovedkomiteen, den vitenskapelige komiteen og i sosialkomite. Vi hadde ikke klart å gjennomføre uten dem, så vi gir en million kroner til videre forskning, drift og engasjement i Allforsk.

– Vi ser frem til å få nyttig allmennmedisinsk forskning tilbake.

Powered by Labrador CMS