ALVORLIGST FOR DE MINSTE: – Kikhoste er mest alvorlig hos de aller minste, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved FHI.

FHI: Største utbruddet av kikhoste på over ti år

Over 700 personer fikk påvist kikhoste i mai, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). Antallet tilfeller er det høyeste siden januar 2012.

Publisert Sist oppdatert

Totalt er det meldt 2102 smittede med kikhoste i 2024. Og antallet som smittes, øker fortsatt. 703 tilfeller ble påvist i mai, mot 537 i april.

– Kikhoste er mest alvorlig hos de aller minste. Blant de yngste er antall meldinger om kikhostesykdom fortsatt lav, som kan tyde på at forebyggende tiltak følges, sier overlege og leder av barnevaksinasjonsprogrammet Margrethe Greve-Isdahl ved FHI.

Flest i aldersgruppen 7-14 år

Av alle tilfellene rapportert i 2024 er 27 i aldersgruppen under 1 år. De fleste som får sykdommen, er i aldersgruppen 7–14 år, etterfulgt av aldersgruppene 1–6 år og 15–19 år, ifølge FHI.

De fleste tilfellene er i Vestfold, Oslo og Trøndelag. Antallet påviste tilfeller av kikhoste i mai er det høyeste siden januar 2012.

Greve-Isdahl fremhever det nye tilbudet om kikhostevaksine til gravide som et effektivt forebyggende tiltak for å hindre alvorlig sykdom hos spedbarn.

FHI understreker at det er vanskelig å sammenligne situasjonen med tidligere utbrudd fordi det kan være høyere testaktivitet nå sammenlignet med tidligere.

FHI har følgende råd til befolkningen for å minske faren for kikhoste:

Følg anbefalingene om vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet, og det nye tilbudet om kikhostevaksine til gravide

  • Husk å ta oppfriskningsdose hver 10. år
  • Kikhoste ligner på andre forkjølelser første uken, før den kraftige hosten starter. Kraftig hoste kan være kikhoste, og kontakt med lege må vurderes.
  • Ved påvisning av kikhoste, kan antibiotikabehandling som startes i løpet av de første 3 ukene mildne og forkorte sykdomsforløpet. Det gjelder personer i alle aldre.
  • Familier med spedbarn bør begrense besøk av personer som har forkjølelsessymptomer
  • Ha lav terskel for å oppsøke lege ved sykdom hos spedbarn under 3-månedersalderPowered by Labrador CMS