Ola Løkken Nordrum er folkehelseansvarlig i Nmf Utland. Foto: Colourbox/Legeforeningen

Medisinstudentene vil ha klimaendring på pensum

Norsk medisinstudentforening (Nmf) og Legeforeningen oppfordrer de medisinske fakultetene til å få inn mer undervisning som også tar hensyn til klimaeffekter på menneskers helse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.


Legeforeningen og Norsk medisinstudentforening (Nmf) ber de medisinske fakultetene i Norge om å implementere klimaendringer og dets effekt på helse, i pensum.

I høst leverte 1200 leger og legestudenter sine klimakrav til stortingspresidenten.

Nå ønsker Nmf at de medisinske fakultetene i Norge tar hensyn til dette - og lærer dagens studenter om hvordan klima og helse henger sammen.  

– Noe av det første vi burde gjøre i Norge, er å erklære klimakrisen for en helsekrise. Vi trenger enda større åpenhet og tydeliggjøring av at klimaendringer allerede påvirker nordmenns helse - og at dette bare vil fortsette i årene som kommer, sier Ola Løkken Nordrum, Folkehelseansvarlig i Nmf Utland, til Dagens Medisin.

Nordrum forteller videre at det er viktig at vi fortsetter å spre den kunnskapen vi allerede har om hvordan den norske folkehelsen vil bli påvirket av klimaendringer.

 – For eksempel flåttmigrasjon i takt med temperaturøkning, hvordan høye nivåer av luftforurensning kan føre - og allerede fører til - skader på lunger og hjerte- og karsystemet. Vi ser psykiske problemer relatert til klima, som «klimaangst», samt hetebølger, ekstremvær og hvordan det kan forverre eksisterende sykdomsbilder.

–  Viktig å engasjere studentene
– Det er viktig med tanke på å forberede studentene på en annerledes helsehverdag, som vil være i en stadig endring i årene som kommer. Kanskje enda viktigere enn dette er det at vi bidrar til å skape en interesse og en nysgjerrighet rundt temaet klima og helse, sier han.

Nordrum legger til at han mener det har liten nytte at klimaendringer kun skal bli nevnt i bisetninger eller få én slide på slutten av en forelesning.

– Klimaendringer må ikke bare bli et tillegg til det nåværende pensum, men burde flettes inn og bli en naturlig del av det.

Nordrum sier det er viktig med potensielle løsninger, og hvordan det blant annet vil være viktig å se på hvordan helsehverdagen i Norge vil se ut om ti eller 20 år.

– Hvem er bedre til å utforske dette enn nåværende studenter - da det er disse som vil måtte takle endringer som kommer?, spør Norum.

Klima på pensum i USA
I USA har flere medisinske institutter inkludert klima i pensumet sitt.

–  De fleste medisinske gruppene ser på dette som en helsekrise, en krise vi må anerkjenne så fort som overhodet mulig for å unngå katastrofale utfall, sier Mona Sarfaty, MD, direktør for MSCCH ved George Mason University i Virginia, til tidsskriftet Association of American Medical Colleges (AAMC).

Studentengasjement
Mange av de amerikanske utdanningsinstitusjonene som har tatt med klima på pensum, har vært i regi av studentene som ønsker denne endringen.  

Powered by Labrador CMS