BEKRYMRING: Norsk Sykepleierforbund uttaler at de er særlig bekymret for hvordan angrepene rammer befolkningen. Forbundet er blant dem som fordømmer invasjonen. Illustrasjonsfoto: Reuters/Henry Nicholls

Foto:

– Våre tanker går til sivilbefolkningen og våre kolleger i Ukraina

Legeforeningen tar sterk avstand fra den russiske aggresjonen i Ukraina: – Vi ber om at russiske ledere respekterer arbeidet til leger og sykepleiere i landet og nøytraliteten til helseinstitusjoner.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Legeforeningen fordømmer invasjonen og skriver på Twitter at de sammen med World Medical Association tar sterk avstand fra den russiske aggresjonen i Ukraina. 

– Våre tanker går til sivilbefolkningen og våre kolleger i Ukraina.

I en pressemelding uttaler Akademikerne at Russlands krigshandlinger i Ukraina er brudd på folkeretten og Ukrainas suverenitet.

– Akademikerne slutter seg til fordømmelsen av Russland. Invasjonen betyr brudd på freden i Europa og har store konsekvenser for det ukrainske folk og deres menneskerettigheter og at den samtidig truer sikkerheten til hele Europa. 

– Akademikerne mener Russland må trekke seg tilbake og at konflikten må løses på fredelig vis ved hjelp av dialog og diplomati. 

Støttemarkering 
Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, var blant appellantene på støttemarkeringen for Ukraina utenfor den russiske ambassaden 24. februar.

– Norsk Sykepleierforbund står sammen med Ukraina og det ukrainske folk. Vi er særlig bekymret for hvordan angrepene rammer befolkningen, skriver Norsk Sykepleierforbund i en pressemelding. 

Forbundet uttaler at de har oppfordret alle sine medlemmer til å vise solidaritet med det ukrainske folk, og møte opp på støttemarkeringer.

– Vi støtter de ukrainske fagforeningenes krav om en russisk tilbaketrekning og en varig fredsløsning. De vil ha sikkerhet, demokrati, respekt for menneskerettigheter og faglige rettigheter. De ber om fred og velferd – for mennesker i Ukraina, Russland og hele Europa.

– Fagforeningen for offentlig ansatte i Europa og globalt (EPSU og PSI) som NSF er en del av, var tidlig ute og fordømte angrepet på Ukraina. De forteller at de allerede har fått rapporter som bekrefter at fagforeningsmedlemmer er blant de rammede. Organisasjonene oppfordrer nå alle europeiske land til å vise solidaritet, og gi asyl folk som er på flukt fra krigen.

Også den internasjonale sykepleierorganisasjonen ICN fordømmer angrepene. De er særlig bekymret for sikkerheten til alle sykepleiere og helsearbeidere i Ukraina.

Kvinner og barn
Den norske jordmorforening skriver at de er i solidaritet med Ukraina. På foreningens Facebook-side refererer de til International Confederation of Midwives og skriver at i tider med krig og sivil uro er brudd på menneskerettighetene hyppigere, og at kvinner og barn lider uforholdsmessig under fordrivelse og risiko for skader og sykdom.

Helsepersonell i frontlinjen, som jordmødre, er viktigere nå enn noen gang, uttaler de og avslutter med at tankene går til sivilbefolkningen og jordmorkolleger i Ukraina.

Powered by Labrador CMS