INVITERER TIL SAMARBEID: Arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng vil ha legene med på dugnad for å redusere sykefravær og forebygge at unge med psykiske lidelser unødig blir en del av fremtidens uførestatistikk. Foto:

– Jeg oppfordrer legene til å løfte blikket – og ikke bare tenke på å gjøre pasienten frisk

Arbeids- og velferdsdirektøren vil ha legene med på et kraftfullt løft og tettere samarbeid for å redusere sykefravær og forebygge uførhet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Arbeid er helse, og det er faktisk sånn at det for mange er lettere å bli frisk hvis du er i arbeid, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng til Dagens Medisin.

Hun inviterer en samlet helsetjeneste, og ikke minst fastlegene, til en kraftfull innsats for at flere skal stå i jobb mens de er syke – og dermed også hindre at de unødig blir en del av fremtidens uførestatistikk.

Ulike kulturer

– Det er noen kulturforskjeller mellom oss i Nav og helsetjenesten. Jeg oppfordrer legene til å løfte blikket og ikke bare tenke på å gjøre pasienten frisk. De må også ha med seg at mennesker skal ha mulighet til å leve gode liv hvor de er inkludert i arbeids- og samfunnsliv, selv om de har helseplager, sier Vågeng.

Hennes poeng er at legene, oftere enn i dag, må spørre pasientene om hva de kan få til selv om de har helseplager, snarere enn å spørre hva de ikke kan få til – som utgangspunkt for sykmelding.

Vågeng er ikke på noen måte på krigsstien overfor helsetjenesten eller fastlegene. Snarere tvert imot.

– Vi er på rett vei og har mange eksempler på konstruktivt samarbeid med gode resultater. Men skal vi lykkes med å få flere i arbeid, må vi ha helsetjenesten med oss i større grad enn i dag, sier Vågeng. Hun vet at arbeid gir helse og at det er fullt mulig å kombinere behandling med deltakelse i arbeidslivet.

Psykiske lidelser bekymrer

Det som bekymrer Vågeng aller mest, er unge med psykiske lidelser. Bekymringene bygger på statistikk:

  •  Nye tall fra utdanningsdirektoratet viser at flere fullfører videregående skole nå enn tidligere, men det er fortsatt mange som faller fra. Det siste året har andelen som fullfører innen fem år økt med 1,5 prosentpoeng og er nå 75 prosent.
  •  70 prosent av unge under 30 år på arbeidsavklaringspenger (AAP) har en psykisk lidelse.
  •  I underkant av 17.000 unge er på uføretrygd. Psykiske lidelser er den viktigste årsaken.
  •  Antall varig uføretrygdede under 30 år er fordoblet siden 2006.
  •  Analyser fra Nav tyder på at andelen av trygdemottakere med psykiske lidelser vil øke i årene fremover.

– Vi vet ikke hvorfor det er mer psykiske helseplager blant unge nå enn før, men vi ser alvorlige konsekvenser av dette. Hvordan vi tar tak i det, er avgjørende for hele deres fremtidige liv.

Nav-direktøren vet at det er mulig å snu den bekymringsfulle trenden.

– Mennesker med psykiske helseplager som både får oppfølging av helsetjenesten, og fra oss i Nav mens vedkommende er i jobb, lykkes oftere med å bli i arbeid enn dem som ikke får et samlet tilbud. Det er en metodikk vi nå bruker mye i tett samarbeid med helsetjenesten i ulike kommuner. Metoden må brukes mer, konkluderer Vågeng.

Samfunnsoppdraget må løses
– Samfunnsoppdraget må løses – vi må få flere i jobb fordi det ikke er bærekraftig over tid at det blir stadig færre yrkesaktive bak hver pensjonist, sier Vågeng. Målet er å redusere sykefraværet og hindre at flere faller ut av arbeidslivet for godt.

– Lykkes vi ikke med dette nå, får det store konsekvenser først og fremst for den enkelte, men også for arbeidslivet – og for samfunnet i stort, sier Vågeng. 536.000 årsverk gikk tapt i 2017 på grunn av helseproblemer. I første kvartal i 2018 var sykefraværet i Norge på 6.5 prosent.

– Når vi vet at jo lenger du er borte fra jobb, desto mindre er sjansen for at du kommer tilbake til jobb, så viser det til fulle hvor viktig det er med tidlig og tett oppfølging.

Etterlyser styringssignaler
Vågeng er klar på at også Nav må gjøre mer enn i dag. Like klar er hun på at tydelige styringssignaler fra flere departement mot underliggende etater og kommuner må til. Det handler blant annet om helse, oppvekst, utdanning og arbeidsliv.

– Vi må jobbe mer tverrsektorielt. Da er felles, tydelige og målbare krav fra politisk ledelse på tvers av sektorer avgjørende.

Hun understreker at legene verken er, eller skal være, eksperter på arbeidsliv, tilrettelegging og muligheter.

– Vi i Nav må bli flinkere til å informere om hvilke virkemidler vi har. Samarbeid er nøkkelen, fastslår Nav-direktøren.

Powered by Labrador CMS